HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Husombud skapar samhörighet i Varberg

Varberg Julpyssel och tomtepromenad. Men också melodikryss, sommarfest, påskpromenad och loppis. Husombuden på Brunnsberg ser till att mycket händer i området under året.

Traditionen med julfestligheter på Brunnsberg går långt tillbaka och har blivit något av en institution. Trots det är det ett litet antal personer som ligger bakom alltihop. Gårdskommittén består av Hyresgästföreningens sex husombud i området.

– Tomtepromenaden ordnar vi tillsammans. Julpysslet är det jag och min syster Maj-Britt som står för, säger Ingalill Mattila, ett av husombuden.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Tomtepromenaden är en tipspromenad i området, anpassad så att man kan gå den med såväl rullator som barnvagn.

– När deltagarna kommer tillbaka till vår lokal 89:an möts de av en tomte som sitter på en renfäll på en halmbal. Alla barnen får godispåsar. Sedan blir det pepparkaka, glögg och prisutdelning. Den som är gammal och har svårt att gå kan läsa frågorna inne i lokalen, säger Ingalill Mattila.

Annons

I år deltog 75 personer och Ingalill Mattila tycker att hon och hennes husombudskollegor fick god lön för mödan.

Läs ocksåTrots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skyddEn skylt för skyddsrum i förgrunden och en kvinna och en man som kommer ut ur en dörr i bakgrunden.

– Vi gör det för att vi tycker det är roligt, men visst är det mycket jobb. Samtidigt känns det så himla bra när grannar lär känna varandra, när vi blir tackade och får julkramar. Innan tomtepromenaden i år hade det varit en ganska jobbig vecka, men när jag gick och lade mig på kvällen efter promenaden mådde jag så himla bra, säger Ingalill Mattila.

Julen är inte den enda tidpunkten då gårdskommittén ordnar aktiviteter i området.

I somras var det loppis, sex gånger om året är det melodikryss och i påskveckan hålls ytterligare en tipspromenad. Denna gång med påskägg åt alla barn och varmkorv eller tårta åt de vuxna. Sedan tillkommer förstås bomöten och samrådsmöten med Varbergs bostad.

Annons
Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

I Brunnsberg finns även två grupper som arbetar med grannsamverkan mot brott.

– 2016 anordnade vi en familjedag ihop med dem. Visst kan man ordna resor och sådant också, men alla kan inte hänga med på det. Vi vill göra saker som alla boende kan vara med på, säger Ingalill Mattila.

Läs också När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop Hjältedådet: Lisas fest räddade grannar ur brinnande radhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.