HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyran höjs hos Familjebostäder

Göteborg Runt 18 000 hushåll hos Familjebostäder i Göteborg får höjd hyra den 1 mars. I snitt höjs den med 0,88 procent.

För några veckor sedan stod det klart att 2015 års hyra hos Bostadsbolaget i Göteborg var färdigförhandlad. Nu följer ytterligare ett av stadens kommunala bolag efter.

Hyran för Familjebostäders hyresgäster höjs med i snitt 0,88 procent från och med 1 mars.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

– Den här uppgörelsen ligger på en rimlig nivå och innebär att vi har mer än halverat bolagets ursprungliga krav. Det tycker vi är ett tillfredställande resultat, säger Linda Zackariasson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningen varierar dock mellan oförändrade hyror för vissa och upp till 1,8 procent för andra.

Annons

Snitthöjningen på 0,88 procent innebär ökade månadskostnader på 44 kronor för den som idag har en hyra på 5 000 kronor. När förhandlingarna inleddes i höstas ville bolaget se höjningar på i snitt 2,1 procent.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Hyreshöjningen gäller från den 1 mars.

Familjebostäder är det andra av fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg som nu är klara med hyresförhandlingarna för 2015. De som återstår är Poseidon och Gårdstensbostäder.

Annons

LÄS MER:

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Här hittar du andra klara hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare

Hyran höjs hos Familjebostäder

Göteborg ​​ Årets hyror hos Familjebostäder i Göteborg är klara. Uppgörelsen innebär att hyran höjs med i genomsnitt 1,9 procent.
Hyreshöjningen är dock olika hög i olika områden och varierar mellan som lägst 0,9 procent till som högst 2,4 procent. Skillnaden beror bland annat på hur hög den nuvarande hyran är i förhållande till den boendekvalitet och standard som erbjuds i olika områden.
Eftersom uppgörelsen gäller från den 1 januari i år får Familjebostäders drygt 18 000 hyresgäster betala höjningen för januari, februari och mars retroaktivt, alltså i efterskott. Höjningen för dessa tre månader fördelas på hyresavierna under resten av året.
Familjebostäders ursprungliga krav låg på 3,7 procent i genomsnitt. Det innebär att kraven i vissa områden låg betydligt över genomsnittet. Bolaget motiverade sitt krav med högre drift-underhålls- och räntekostnader.
Hyresgästföreningen ansåg å sin sida att kraven var alldeles för höga och att bolaget med tanke på sin goda ekonomi borde klara sina åtaganden med en betydligt lägre höjning. Förra året redovisade Familjebostäder en vinst på 87 miljoner kronor.
I överenskommelsen ingår också en höjning av p-platserna med 1 procent i snitt. Som högst höjs månadsavgiften för en p-plats med 20 kronor. De allra flesta p-platser får oförändrad avgift.
Överenskommelsen med Familjebostäder ligger på samma genomsnittsnivå som hos Bostads AB Poseidon, där höjningen också blev 1,9 procent.
Något högre höjning blir det däremot för hyresgästerna hos Gårdstensbostäder. Här blir snitthöjningen 2,5 procent med variationer från oförändrad hyra till 2,86 procent. Även denna uppgörelse gäller från årsskiftet, vilket betyder att hyresgästerna betalar retroaktivt för årets första två månader.

Annons
Läs också Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listan Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.