Annons

Hyrde dyrt i andra hand – fick tillbaka 32 000 kronor

Uppsala En hyresgäst som bott i andra hand i Uppsala ska få tillbaka 32 436 kronor, eftersom uthyraren tog alldeles för mycket betalt. Det beslutade hyresnämnden på måndagen.

Uppsalabon som hyrde ut sin lägenhet i Eriksberg hade krävt nästan dubbelt så mycket i hyra, 6000 kronor i månaden, som han själv betalade till sin hyresvärd. Andrahandshyresgästen ska nu få tillbaka hela mellanskillnaden för tolv månader tillbaka.

– Det är inte så vanligt med sådana här fall. Många är rädda att driva ärendena medan de fortfarande bor kvar, eftersom man riskerar att bli av med lägenheten. Har man redan flyttat ut gäller det att vara lite snabb för att hålla sig inom tidsfristen, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen som företrädde andrahandshyresgästen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kvinnan som nu ska få tillbaka pengar har redan flyttat ut ur lägenheten. För att kräva tillbaka hyra i efterhand måste ansökan ha kommit in till hyresnämnden inom tre månader från det att man flyttade ut. Det går inte att kräva tillbaka hyra för längre tid än ett år tillbaka.

Annons

Om någon som hyr i andra hand är missnöjd med sin hyra och vänder sig till hyresnämnden avgör nämnden vad som är en skälig hyra för lägenheten. För att avgöra det tittar hyresnämnden på vad förstahandshyresgästen betalar i hyra eller på vad andra likvärdiga lägenheter kostar att hyra. 

– Man får lägga på lite på hyran om man hyr ut lägenheten möblerad, men det här var en omöblerad lägenhet, säger Anna Hallberg.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Hyresnämndens beslut går att överklaga fram till 29 februari.

Annons
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.