HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde rum till ockerpris – får sänkt hyra

Göteborg 6 100 kronor i månaden för ett rum i en sliten lägenhet som delas med fyra andra hyresgäster. Så mycket fick en man i Göteborg betala. Efter att ha dragit värden inför hyresnämnden får han nu hyran nedsatt till hälften.
Foto: Hyresnämnden
Det mesta i lägenheten är mycket slitet. Dörren till mannens rum har till exempel en brytskada från ett inbrott som gör att det inte går att låsa den. Montage.

Mannen hyr ett rum på 12 kvadratmeter i en lägenhet i centrala Göteborg. Köket och de två badrummen delas med övriga fyra hyresgäster, som också hyr rum i lägenheten.

Rummet var möblerat med en säng, en stol, en tv-bänk och en tv som inte fungerade. I köket fanns två stolar och ett bord. För detta betalade mannen 6 108 kronor i månaden.

Läs ocksåArbetskraftsinvandrare luras betala ockerhyra

Med Hyresgästföreningen som ombud gick mannen till hyresnämnden och krävde att få hyran nedsatt till 2 150 kronor, vilket skulle vara en skälig hyra jämfört med likvärdiga boenden.

Dessutom krävde mannen och Hyresgästföreningen att värden, Centrumbostäder i Göteborg, åtgärdade en lång rad brister i lägenheten.

Bland annat var dörren till mannens rum brytskadad och gick inte att låsa, det fanns fuktskador och trasig emalj i badrummet, belysningen fungerade inte i tvättstugan och det gick inte att se på tv när det blåste eller regnade.

Läs ocksåMisskött träkåk är flyktingarnas enda val

Dessutom var balkongdörren otät, duschkabinen sönder och spisen, fläkten och ett av två kylskåp i köket trasiga.

Centrumbostäder i Göteborg hävdade att de försökt att åtgärda bristerna i mannens rum, men att hantverkarna inte blivit insläppta i lägenheten.

Mitt under ärendets gång skedde dock ett ägarskifte i fastighetsbolaget. Den nya ägaren gjorde en rad förbättringar i lägenheten. Dessutom skedde en uppgörelse i godo med hyresgästen.

Läs ocksåFukt och brandfara i flyktingbostäderna

Resultatet blir att hyresvärden sänker mannens hyra till 3 100 kronor i månaden från och med 1 december. Dessutom förbinder sig bolaget att åtgärda balkongdörren, byta ut badkaret mot en duschkabin och åtgärda alternativt byta befintlig duschvägg.

 

Läs också Nyanlända ska lättare få förstahandskontrakt Råslättsborna ovanligt trygga och nöjda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.