HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fukt och brandfara i flyktingbostäderna

Mölndal Bristande ventilation, fukt, mögel och undermålig brandsäkerhet. Nu hotas hyresvärden av viten på över 100 000 kronor om hon inte vidtar åtgärder.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fastigheten, en ombyggd villa i Mölndals kommun. Ägaren hyr ut möblerade rum, främst till nyanlända flyktingar. Även på vinden och i källaren finns uthyrningsrum och hyresgästerna betalar mellan 3 500 kronor och 5 000 kronor i månaden för att bo där.

När Hem & Hyra besökte huset i augusti saknades lås på ytterdörren och badrumsdörren hängde på ett gångjärn. Byggmaterial stod kvarlämnat i trappan och hela byggnaden såg ut att vara i behov av underhåll.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Sedan dess har inspektörer från Räddningstjänsten, miljöförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen varit på plats och gjort gemensam inspektion. Alla tre myndigheterna konstaterar stora brister i huset och fastighetsägaren Start Fastigheter AB får nu en rad förelägganden med hot om vite.

Till att börja med förbjuder Räddningstjänsten att två rum i källaren hyrs ut som bostad eftersom det saknas nödutgång. Värden har fått till och med den 15 november på sig att utrymma källarbostaden

I resten av huset kräver Räddningstjänsten att de olika boningsrummen byggs om så att de blir separata brandceller. Dörrar måste bytas och väggarna inspekteras så att de är täta. Dessutom måste en brandtrappa byggas så att övervåningen får en nödutgång.

Läs ocksåBrister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

– En allvarlig brist vi kunde konstatera var att brandvarnare inte var korrekt placerade och att brandsläckare saknades. Vi har gjort ett återbesök och då fanns sakerna på plats även om de inte var monterade än, säger Leif Loeskow, tillsynsförrättare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Miljöinspektörerna föreslår att även miljönämnden ska besluta om förbud mot bostad i källaren, med ett viteshot på 75 000 kronor om fastighetsägaren inte lyder. Bristerna när det gäller ventilation och fuktproblem är så allvarliga att det bedöms innebära en allvarlig hälsorisk att bo där.

Dessutom konstaterar miljöförvaltningen att en stor mängd brister som anmäldes redan 2011 fortfarande inte är åtgärdade. Då skrev Anticimex i en rapport att hela huset led av bristfällig ventilation och att det fanns fuktskador och påväxt av mögel eller andra mikroorganismer på flera ställen inomhus. Den dåligt underhållna fasaden led av otäthet, fukt- och rötskador. Takpannor fattades, takpapp var trasig, skorstenen skadad och vissa stuprör slutade mitt på väggen.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Nu har fyra år gått och bara några få av bristerna har rättats till. Därför lär problemen vara ännu värre idag. Miljöinspektörerna skriver i sitt beslutsförslag att Start Fastigheter måste anlita en oberoende konsult. Konsulten ska senast den 14 december redovisa hur stora bristerna är, samt lägga fram en åtgärdsplan och tidplan. Annars föreslår miljöförvaltningen att ett vite på 30 000 kronor ska utdömas.

Miljönämnden kommer att fatta beslut om saken den 17 november, men redan nu har hyresvärden informerats om förslagen.

Även stadsbyggnadsförvaltningen har synpunkter. En byssja har stått uppställd på garageuppfarten till villan sedan i våras, och nu kräver bygglovsinspektörerna att Start Fastigheter ansöker om bygglov för den. Tomten har även anmälts för att vara ovårdad och eftersatt.

Bygglovsinspektör Michael Andersson säger att han har ännu fler saker att anmärka på, men att stadsbyggnadsförvaltningen medvetet väntar med att lägga några förelägganden om dem.

– Vi vill vänta tills brandskyddet är färdiga med sitt, så att vi inte klampar in och lägger motstridiga förelägganden, säger han.

Michael Andersson misstänker att den pågående flyktingströmmen kan göra att ärenden kring undermåliga boenden blir vanligare.

– Flyktingarna tar varje chans att hitta en bostad och det finns många som vill tjäna pengar på dem, säger han.

LÄS MER:

Misskött träkåk är flyktingarnas enda val

 

Läs också Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut" Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.