Annons

Hyrde ut i andra hand – för dubbla hyran

Göteborg Kvinnan har gjort sig en rejäl hacka på att hyra ut sin tvåa i andra hand. Nu kan hon tvingas betala tillbaka 30 000.

Kvinnan har en tvårumslägenhet i östra Göteborg där hyran låg på knappt 2 800 kronor under 2014. Vid flera tillfällen ska hon ha hyrt ut lägenheten till ockerhyra och utan skrivna kontrakt.

Under förra sommaren och hösten hyrde en man lägenheten i andra hand. Han betalade då 5 500 kronor varje månad för den omöblerade tvåan exklusive el, telefon och försäkring.  Enligt mannen tvingade kvinnan honom dessutom att flytta ut ur lägenheten mitt i en månad trots att han hade betalat hyra för hela perioden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett yrkande till hyresnämnden begärde mannen att få tillbaka mellanskillnaden mellan det han betalat och den verkliga hyran. Totalt handlar det om drygt 11 700 för de fyra månader mannen hyrde lägenheten.

Hyresnämnden har nu fattat beslut i ärendet och går på mannens linje. Kvinnan själv nekar dock till anklagelserna om att hon tagit ut oskälig hyra. Hon har förklarat att hon” inte kommer att betala tillbaka ett öre” och hävdar att hon varken hyrt ut eller skrivit något kontrakt med mannen. Däremot medger hon att hon har låtit honom bo i lägenheten som inneboende när hon haft det dåligt ställt och att överenskommelsen var att mannen skulle stå för halva hyran.

Kvinnan säger vidare att mannen själv insisterat på att betala 5 500 varje månad istället för de knappa 1 500 som motsvarar halva hyran. Enligt kvinnan har han gjort detta med förhoppningen om att då få ha sex med henne. I sitt yttrande till hyresnämnden säger hon att mannen nu försöker framställa henne som en dålig person som straff för att hon vågade stå upp mot honom och be honom flytta.

Läs ocksåHyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Kvinnan har nu fram till den 21 september på sig att överklaga beslutet som då går vidare till Svea hovrätt. (UPPDATERING: Beslutet överklagades, se nedan.) Hon har sedan tidigare överklagat ett liknande beslut från hyresnämnden som fattades i våras. Hyresnämnden beslutade då att kvinnan skulle betala tillbaka nära 17 000 kronor till en kvinna som hyrt hennes lägenhet i andra hand under första halvåret 2014. (UPPDATERING: Detta beslut har återförvisats till hyresnämnden, se nedan.)

Även i det fallet nekar kvinnan till att hon skulle ha tagit ut en oskäligt hög hyra. Istället har hon förklarat det hela med att det var hennes ex-pojkvän som hyrt ut i andra hand utan hennes vetskap. 

Annons

Svea hovrätt inväntar nu ett yttrande från andrahandshyresgästen och kommer troligen att fatta beslut i ärendet under hösten.

Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Kvinnan som hyrt ut riskerar nu att få betala tillbaka sammanlagt nära 30 000  för överhyra till de två andrahandshyresgästerna.

I båda de aktuella ärendena uppger hyresgästerna att de även betalat deposition som de inte fått tillbaka. Totalt ska det röra sig om nästan 28 000 kronor.

I den frågan kan dock inte hyresnämnden ta några beslut.  Vid en konflikt om en deposition får man istället vända sig till kronofogden, och i slutändan är det tingsrätten som avgör.

UPPDATERING:

Svea hovrätt river upp hyresnämndens beslut från i våras och återförvisar ärendet. Detta eftersom återbetalningskravet från början var ställt till kvinnans ex-pojkvän. Då är det han som krävas på återbetalning, även om det var kvinnan som stod på förstahandskontraktet.

Annons

Även målet som den här artikeln handlar om har överklagats till hovrätten

LÄS MER:

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Hyresnämnden får bakläxa

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.