Annons

Hyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck”

Enköping 1  200 kronor i månaden. Så mycket vill hyresvärden K2A ta ut i parkeringshyra i ett bostadsområde utanför Enköping. Hyresgästen Stefan Engström har sagt upp sitt p-avtal och parkerar i stället gratis vid en badplats. Hans granne Jenny känner sig tvungen att flytta.
Foto: Per Groth
Stefan Engström sa upp sitt parkeringsavtal i Bredsand och ställer bilen på Bredsandsbadets parkering där det fram till nu varit fritt att stå. Men från och med fredag är det max fyra timmar med p-skiva som gäller.

Hyresvärden K2A:s beslut att höja de redan höga parkeringshyrorna är den stora snackisen i det nybyggda bostadsområdet i Bredsand utanför Enköping. P-hyrorna har under 2023 legat på mellan 700 och 900 kronor i månaden.

I november i fjol fick hyresgästerna i de 34 lägenheterna beskedet att alla parkeringsavtal kommer att sägas upp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi fick två dagar på oss att bestämma oss. Det skulle vara frivilligt för dem som ville fortsätta, säger Stefan Engström.

Den som skrev på det nya avtalet accepterade en höjning i tre steg, som landar i 1 200 kronor vid årsskiftet 2024/2025.

Hyresgäster säger upp parkeringsavtalen

De kraftigt höjda avgifterna har lett till att flera hyresgäster har sagt upp sina parkeringsplatser.

– Resten har valt att förlänga – de säger att de inte har något val. En del har flyttat, de har påtalat att de inte får ekonomin att gå ihop, säger Stefan Engström.

Han är en av dem som inte accepterar den nya p-hyran och har sagt upp avtalet. I stället har han, liksom flera grannar, löst problemet genom att ställa sig på Bredsandsbadets parkering 4–5 minuters promenadväg bort.

Men från och med fredag har Enköpings kommun infört nya regler kring badets parkering. Mellan klockan 06 och 22 får man stå där fyra timmar med p-skiva, medan det är fritt att stå på natten.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

– För mig som ofta jobbar hemifrån blir det problem. Nu tittar jag också på att börja flytta, jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck, säger Stefan Engström.

Flyttar ut på landet

Stefans granne Jenny har redan hittat någon annanstans att bo. Hon är höggravid och sjukskriven på grund av foglossning. Att promenera till badets parkering har inte varit ett alternativ för henne. Sambon behöver bil för att ta sig till jobbet och därför hyr de var sin parkeringsplats i bostadsområdet.

Annons

– Det är inte roligt att tvingas flytta, men vi vill inte betala nästan 2 500 kronor i månaden för att parkera. Då ingår inte ens carport eller garage, säger hon.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Hyresgäster på Galeonsvägen i Bredsand har sagt upp sina parkeringsplatser i protest mot att värden chockhöjer priserna.
Foto: Per Groth

Paret har hittat ett hus att hyra på landet, inte så långt ifrån där Jenny har hästar. De känner att de har dragit en vinstlott.

– Huset är på 100 kvadrat och hyran 2 000 kronor lägre än här. Och då ingår dessutom parkering!

”Trend att värdar chockhöjer p-hyror”

Hyrorna för lägenheterna höjdes med dryga fem procent vid årsskiftet, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. Stefan Engströms tror att K2A inte var nöjda med uppgörelsen och därför ser p-hyrorna som ett kryphål för att dra in extra pengar, ett fenomen som Hem & Hyra tidigare har granskat. 

– Det verkar vara en trend att hyresvärdar säger upp eller chockhöjer p-hyror när de inte får de hyreshöjningar de vill få igenom, säger han.

Stora skillnader mellan bostadsområden

Det är stora skillnader mellan parkeringshyrorna i K2A:s tre bostadsområden i Enköping. Billigast är Linbanegatan mitt i stan, där kostnaden ligger på runt 300 kronor i månaden.

– Det är 5 minuters promenadväg från stationen, ett betydligt mer attraktivt läge än här ute.

K2A motiverar skillnaden med att p-platserna i stan inte har några motorvärmare, säger Stefan Engström.

Stefan Engström sa upp parkeringsavtalet med K2A och började ställa bilen gratis vid en badplats. Men nu har Enköpings kommun infört restriktioner på hur länge man får stå där, och Stefan funderar på att flytta.

Hyran för din lägenhet är ett resultat av förhandlingar mellan din hyresvärd och Hyresgästföreningen, om det finns en förhandlingsordning mellan parterna. Men parkeringshyror förhandlas inte, utan hyresvärden har rätt att sätta vilket pris hen vill.

Annons

Det går att överklaga en hög parkeringshyra, men då hamnar ärendet inte hos hyresnämnden utan hos Kronofogden eller tingsrätten. Och chanserna för hyresgästen att få rätt är små. Hyresvärden har också rätt att säga upp avtalet, eftersom hyran av en parkering inte omfattas av något besittningsskydd som det du har på din bostad.

Enligt K2A:s presschef Pontus Ekerljung är anledningen till årets höjning att parkeringshyrorna i flera fall inte har höjts sedan år 2020, trots inflationen. Tanken från början var att höja med 1 200 kronor från den 1 januari i år. Men efter reaktioner från hyresgäster valde företaget att backa ett steg och införa en stegvis höjning.

Pontus Ekerljung, presschef på K2A.

Vad anser ni om att hyresgäster säger upp p-platser och till och med flyttar?

– Den här historiken som har varit tycker vi sammanfattar läget ganska bra. Utöver det har vi inga kommentarer, säger han.

Stämmer det att ni inte fått ut den hyreshöjning ni vill ha för lägenheterna och därför tar ut en högre hyra för parkeringsplatserna?

– Den kopplingen ser inte vi. Parkeringsavgifterna är inte en del av bostadsuthyrningen. När det gäller parkering får man ta ut ett pris som är skäligt.

Prisskillnaderna mellan olika bostadsområden är inte heller något som K2A vill kommentera.

 

 

Fakta: Parkeringshyran får vara hur hög som helst

Månadshyran för din lägenhet är oftast resultatet av en förhandling mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Så är inte fallet för hyran av parkeringsplatser i bostadsområdet. Här gäller inte hyreslagens regler om hyressättning. Priset för att parkera kan fastighetsägarna bestämma precis hur de själva vill.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.