Annons

Hyresbostäder vill höja hyrorna närmare 2,9 procent

Norrköping Ökade kostnader för bland annat värme och underhåll ligger bakom att Hyresbostäder i Norrköping vill höja hyrorna med 2,88 procent 1 januari.

Kommunägda Hyresbostäder är Norrköpings största hyresvärd, med omkring 10 500 lägenheter. Nästa år räknar bolaget med att kostnaderna för värme och vatten kommer att öka och det är några av orsakerna till att man anser sig behöva höja hyrorna.

– Det finns två delar när det gäller värmen, dels får vi högre taxor och dels inför Eon ett nytt debiteringssystem som vi inte riktigt vet vad det innebär ännu, säger Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom vill Hyresbostäder fortsätta sin satsning på utökat underhåll, något som Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson menar är välbehövligt.

– Vi vet att det finns ett stort behov. Från vår sida är det viktigt att följa upp och se så att de faktiskt gör det som de säger att de ska göra, säger Benny Andersson.

Under 2013 planerar Hyresbostäder att lägga totalt drygt 350 miljoner kronor på underhåll, pengar som enligt Lars Löfgren ska komma alla bostadsområden till del.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

– Men extra mycket ligger i Klockaretorpet, Atrium och Ljura, säger han.

Annons

De senaste åren har hyresförhandlingarna mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen präglats av diskussioner om de pengar som förs över från bolaget till dess ägare, Norrköpings kommun. Det kan bli så även i år.

– I budgeten är det beslutat att 15 miljoner kronor ska tas från Hyresbostäder nästa år. I den delen har vi inte ändrat uppfattning, utan vi tycker att pengarna ska stanna i bolaget och användas till underhåll i stället för att lämnas till ägaren, säger Benny Andersson.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Relationen mellan parterna har varit ansträngd under året med anledning av den kampanj som Hyresgästföreningen driver i frågan.

– Det är klart att den påverkar förhandlingen, det vore märkligt annars. Det är inte oväntat att Hyresgästföreningen flyttar kampanjen från TV4:s reklamtid till förhandlingsbordet, säger Lars Löfgren.

Men han anser själv att den inte har där att göra.

– Eftersom det handlar om någonting som vi inte kan göra något åt, säger han.

Annons

– De gör ingen hemlighet av att de tycker att vår kampanj har skadat deras anseende. Men den riktar sig inte mot dem utan mot ägaren. Det skulle se väldigt konstigt ut om vi visste att det ser ut så här men valde att inte säga någonting för att inte skada Hyresbostäders rykte. Då skulle vi inte ha någon trovärdighet kvar, säger Benny Andersson.

Han vill inte uttala sig om nivån på kravet, i genomsnitt 2,88 procent.

– Jag har egentligen inte så mycket att säga nu, eftersom jag inte har hunnit kika på underlaget.

En sådan hyreshöjning skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle bli 144 kronor dyrare.

Fakta: Hyreskrav i länet

Flera kommunägda bostadsbolag och bostadsstiftelser vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Hyresbostäder, Norrköping: 2,8 %Kindahus: 2,8 %Platen, Motala: 3,25 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6%Stångåstaden, Linköping: 2,3 %Vadstena Fastighets AB: 2,8 %

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.