HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresbostäders hyror klara i Växjö

Växjö Hyresbostäder i Växjö höjer sina hyror med i genomsnitt 1,6 procent nästa år.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresbostäder i Växjö och Hyresgästföreningen har lett till en uppgörelse om nästa års hyror. I genomsnitt höjs hyrorna med 1,6 procent från första januari. För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en hyreshöjning med ungefär 93 kronor i månaden.

– Helt nöjd är jag inte. Vi hade velat få ned det till under en procent. Men när det kommer till kommunens krav på avkastning och höjda taxor så är det inget som går att förhandla bort tillsammans med bolaget. Det är en fråga där vi måste jobba med att påverka kommunledningen, säger Susanne Filipsson Olawoye från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Hon tillägger att det ändå var ett gott samarbete i förhandlingarna och ett bra samtalsklimat. Det håller Kenneth Faaborg, Hyresbostäders vd, med om.

Annons

– Vi hade en positiv diskussion. Jag tror att vi har kommit på en rimlig nivå. Vår ambition är att inte höja hyran så mycket och det har vi klarat de senaste åren, mycket tack vare våra effektiviseringar och rationaliseringar som vi hoppas kommer hyresgästerna till del, säger Kenneth Faaborg.

I hyreshöjningen ingår, förutom avkastningskravet på 4,6 procent av det totala kapitalet, främst allmänna kostnadsökningar.

Läs ocksåHon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Kvarteret Körsbäret, med 80 lägenheter, får ingen hyreshöjning nästa år på grund av de renoveringsarbeten som just nu pågår. Renoveringen är standardhöjande och innebär i sig en hyreshöjning.

Annons

Hyresbostäder har drygt 4 400 lägenheter i Växjö centralort.

Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Så mycket höjs hyran i Kronoberg 2020 Historiskt resultat för Vätterhem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.