Annons

Hyresförändringar när rätt hyra rättas till

Norrköping Gamla och felaktiga poängsättningar ska rättas till i rätt hyra i Norrköping. För en del hyresgästerna väntar upp till 900 kronor i hyressänkning och upp till 700 kronor i höjning.

I Norrköping sätts de flesta hyror med systemet rätt hyra, som innebär att hyran för en lägenhet räknas fram genom poäng utifrån ett antal olika kategorier.

Det kan handla om utrustningen i lägenheten, exempelvis om det finns kaklat badrum, parkettgolv och balkong, vilket ger extra poäng och en ökad hyra. Även det som finns utanför bostaden räknas in, som exempelvis förvaltningskvalitet, närhet till affärer och grönområden samt husets tekniska standard.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men som Hem & Hyra tidigare rapporterat har det funnits skillnader i hur poängen satts för hyreshus i samma område. Under de senaste tre åren har hyresvärdarna och Hyresgästföreningen genomfört en översyn av poängsättningen.

— Det är framförallt husens tekniska standards som skiljt sig och som nu gjorts mer systematiserad. Nu finns det en checklista att gå efter, vad är det för typ av fönster, ventilation, vilken kapacitet har tvättstugorna? Finns det varmvattencirkulation som ger varmvatten direkt och så vidare, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Översynen har upptäckt att en del poäng behöver uppdateras när det gäller områdesvärderingar och husens tekniska standard. Det kan handla om utförda renoveringar men som inte gett någon hyresförändring, förändring av serviceutbudet i området eller en ny bedömning av extrautrustning i lägenheten som med tiden blivit standard.

Annons
Läs ocksåNy Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

— Det är bra med översyner som gör att vi värderar samma sak likadant mellan olika hyresvärdar. Ambitionen är att vi ska göra det här löpande framöver och inte samla på oss till för stora justeringar, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

För hyresgästerna innebär uppdateringen av rätt hyra både höjningar och sänkningar av hyrorna.

— För de flesta rör det sig om mindre än 100 kronor upp eller ned i månadshyra. Allt som är över 100 kronor sker det en intrappning eller avtrappning, säger Håkan Dahlgren på Hyresgästföreningen..

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Norrköping

Hyresförändringar som är över 100 kronor trappas in under en period på tre år och ändringar på över 400 kronor under fem år.

Annons

— I vårt fall finns det vissa hyresgäster som kan komma få en sänkning med upp till 900 kronor i månaden. I andra änden finns det det några som kan få en höjning med cirka 700 kronor, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.

Hyresbostäder och Heimstaden är först ut att genomföra förändringarna i rätt hyra och som träder i kraft den 1 januari 2019. Fastighetsägarna, Lundbergs, Eklöfs och Magnentus kommer genomföra det senare under 2019.

Läs också Så mycket höjs hyrorna i Norrköping Rätt hyra införs hos Gotlandshem Missnöje med nya Norrköpingshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.