HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så mycket höjs hyrorna i Norrköping

Norrköping Hyresförhandlingarna är klara för cirka 18 500 lägenheter i Norrköping. Från årsskiftet höjs hyrorna med 1,8 procent för de lägenheter som ingår i rätt hyra.
Foto: Jakob Kindesjö
Nu är hyresförhandlingarna klara för drygt 18 500 lägenheter i Norrköping.

Merparten av hyrorna i Norrköping sätts genom ett system som kallas rätt hyra. Systemet omfattar lägenheter hos bland annat Hyresbostäder, Heimstaden, Lundbergs, HSB, Eklöfs, Magnentus och hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna.

Under förhandlingarna för nästa års hyra har hyresvärdarna i rätt hyra och Hyresgästföreningen kommit överens om en höjning med 1,8 procent från årsskiftet. För en genomsnittslägenhet, en tvåa på 62 kvadratmeter, innebär det ett hyrespåslag på cirka 100 kronor i månaden.

Läs ocksåNy Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

— Det är en rimlig nivå utifrån de kostnadsförändringar som gäller för Norrköping under nästa år. Får inte fastighetsägarna inte täckning för sina kostnader så drabbar det underhållet, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Annons

Under 2018 höjdes hyrorna med mellan 0,6 och 1,2 procent. Men den högre höjningen för nästa år motiveras med ytterligare kostnadsökningar. Kommunägda Hyresbostäder hade gärna sett en högre hyreshöjning och yrkade på en höjning med 2,5 procent från årsskiftet

— Vi tycker att det känns helt ok. Vi hade velat ha mer med hänsyn till att det blir räntehöjningar framöver, en inflation som är kring 2 procent och det allmänna kostnadsläget med ökade taxor för el, värme och vatten. Så vi är lagom nöjda, men det har varit en bra förhandling och dialog, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Annons
Läs ocksåSå höjs hyrorna i Norrköping

Utöver den årliga hyreshöjningen genomförs även en justering av rätt hyra-systemet, som påverkar hyresnivåerna.

Läs också De förhandlar grannarnas hyror Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Klart med nya hyror i Älvkarleby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.