Annons

Hyresförhandling med Mitthem inledd

Sundsvall Årets förhandlingar med allmännyttan i Sundsvall, Mitthem AB, har startat. Bostadsbolaget har gått ut med att man vill ha en höjning på 3,2 procent.

Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Mitthem startade i onsdags. Men är inte avslutad ännu.

– Förhandlingarna pågår och vi kommer att träffas igen för att fortsätta diskussionerna. Vi har bara ”känt lite på varann” än så länge, säger Hyresgästföreningen region Norrlands förhandlare Conny Säker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En första överenskommelse har man ändå träffat – att inte prata med medierna innan förhandlingen är avslutad. Därför vill inte heller Mitthems vd Marie Selin kommentera de pågående diskussionerna.

Annons

Bostadsbolaget gick i förra veckan ut med ett krav på en höjning med 3,2 procent från och med 1 januari 2013.

Senast höjdes hyran för Mitthems hyresgäster den 1 februari i år med 2,4 procent och året innan det med 2 procent.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Inför årets förhandlingar har Hyresgästföreningen i region Norrland gått ut med kampanjen ”Stopp och belägg”. Utgångspunkten är att inga hyror ska höjas i Norrlands tillväxtområden; bland annat Luleå, Sundsvall och Östersund.

Annons

”Vi ställer inte upp på överdrivna krav på hyreshöjningar, nu får hyresvärdarna styrka vad de behöver pengarna till. Många allmännyttor gör stora vinster och levererar vinsterna till ägaren – kommunen. Allmännyttan ska inte vara en kassako för kommunerna och bara för att man är hyresgäst ska man inte tvingas betala en extra skatt via hyran”, skriver ordförande Esa Norojärvi, och förhandlingschef Sten Fors för Hyresgästföreningen region Norrland i ett pressmeddelande.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.