Annons

Hyresförhandlingarna kärvar i Lidköping

Lidköping "Det verkar som om de hade bestämt sig för en kraftig hyreshöjning redan innan förhandlingen började", säger förhandlaren Håkan Skött. Ärendet har gått vidare till central medling.

Den 8 november kom kravet. Inför nästa år vill Lidköpings allmännyttiga bostadsbolag AB Bostäder höja hyran med i genomsnitt 1,8 procent. Pengar som, i huvudsak, skulle gå till ökade taxor och kostnader. 

Men förhandlingarna hann knappt börja innan det blev tvärstopp. Det visade sig att bolaget och Hyresgästföreningens står så långt ifrån varandra att frågan, på bolagets begäran, går vidare till central medling.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Håkan Skött sköter förhandlingarna fråns Hyresgästföreningens sida. Han menar att partena har olika syn på bolagets ekonomi. 

– Vi har presenterat en grundlig analys av bolagets ekonomi. I den blir det tydligt att bolaget klarar sina åtaganden gentemot både hyresgäster och ägaren med nuvarande hyresnivåer. Det verkar som om de hade bestämt sig för en kraftig hyreshöjning redan innan förhandlingen började, oavsett vad vi som motpart presenterat.

Vd:n Per Alexandersson håller med om att bolaget och Hyresgästföreningen ser saken på olika sätt.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Vi värnar om både dagens och morgondagens hyresgäster. Därför är det viktigt att vi lyckas täcka de behov vi ser idag och inte skjuter dem på framtiden. Det är grundargumenten för den hyresjustering vi vill göra inför 2017, säger han. 

Medlingen innebär att de centrala parterna i Hyresmarknadskommittén, HMK, föreslår en ny hyresnivå. Den kan de lokala parterna sedan välja att följa eller förhandla vidare utifrån.

Inför innevarande år, 2016, ville AB Bostäder i Lidköping höja hyran med i genomsnitt 1,5 procent för sina cirka 2 200 lägenheter. Då slutade förhandlingen med en höjning på 0,65 procent. 

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Tidigare förhandlingar som krånglat mellan de båda parterna var inför höjningen år 2009 samt 2011. I det första fallet räckte det med medling för att nå en uppgörelse. I det gick det så långt som till strandning innan hyresnivån slutligen avgjordes centralt i Hyresmarknadskommittén.

Annons

LÄS MER:

Hela länslistan: Här är värdarna som vill höja hyran 2017.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.