HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst får bo kvar trots ”illojalitet”

Kalmar Hyresvärden tyckte att hyresgästen var illojal när hon vände sig till Hyresgästföreningen. Därför sade han upp henne, men nu har Kalmar tingsrätt beslutat att hon får bo kvar.

När hyresgästen flyttade in förra sommaren fick hon ett tidsbegränsat kontrakt, vilket hon tyckte var konstigt. Men hon fick veta att hyresvärden brukar göra så för att det är lättare att bli av med dem som missköter sig, alla andra får förlängda kontrakt.

På hösten fick hyresgästen ett brev om att hyran skulle komma att höjas rejält 2015, dock inte alls innan dess.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Det var anledningen till att hon först kontaktade Hyresgästföreningen och bad om hjälp. När hyresvärden fick veta att hon gjort så sade han upp henne.

Enligt hyresvärdens version beror uppsägningen på att hyresgästen varit illojal. Frågan om förhandlingsordning för fastigheten har varit uppe flera gånger, senast förra hösten. Då genomförde hyresvärden och Hyresgästföreningen var för sig enkäter till hyresgästerna. På enkäten från hyresvärden svarade hyresgästen att hon ville förhandla sin hyra direkt med honom, men på enkäten från Hyresgästföreningen blev svaret att hon ville ha hjälp med förhandlingarna. Det var illojalt, menar hyresvärden och det var därför han sade upp hennes hyreskontrakt.

När hyresgästen inte ville skriva på uppsägningen vägrade hyresvärden att lämna hennes lägenhet. Det slutade med att han hämtades av polis.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Med hjälp av Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec har hyresgästen hävdat att hon har besittningsskydd och att hennes hyreskontrakt är ett tillsvidareavtal.

Att hon svarat olika på enkäterna om förhandlingsordning förklarar hyresgästen med att hon ville ha en god relation till sin hyresvärd och hon säger dessutom att det inte var hon utan en annan hyresgäst som kontaktade Hyresgästföreningen om detta.

Tingsrätten har beslutat att hyresgästen får bo kvar eftersom hyresvärden inte kan visa på att hon vare sig misskött sig eller att han behöver lägenheten till annat ändamål. Dessutom har han inte, som hyreslagen kräver, vänt sig till hyresnämnden inom en månad från det att hyreskontraktet gick ut.

Läs ocksåVägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hemDörr med ringklocka

Hyresvärden måste också betala hyresgästens rättegångskostnader på drygt 14 000 kronor.

Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.