Annons

Hyresgäst får tillbaka 139 000 i överhyra

Stockholm Det är inte okej att ta ut en hyra på 18 500 för en sliten trea i Tensta. Det slår hyresnämnden fast och tvingar nu företaget Centoria att betala tillbaka 139 000 kronor till en hyresgäst.
Foto: Kenneth Samuelsson
Abbes Hagui kräver tillbaka 134 775 kronor i överhyra.

Hem & Hyra har tidigare avslöjat hur skattepengar går till ockerhyror när företag hyr ut lägenheter till utsatta människor där socialtjänsten betalar notan.

I centrum står det börsnoterade bostadsbolaget D. Carnegie som hyrde ut lägenheter till Pomeroll som sedan hyrde ut Centoria och Tatum Omsorg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När Centoria slutligen hyrde ut lägenheterna till bostadslösa och socialtjänsten betalade hade ursprungshyran på 6 500 kronor ökat till 18 500 kronor i månaden.

Därefter har hyresgästen Abbes Hagui gått till hyresnämnden och krävt tillbaka pengarna och nu ger nämnden honom rätt. Nämnden skriver att Centoria ska betala 139 556 kronor plus ränta till Abbes Hagui, som är nöjd med beslutet.

Annons

– Jag är glad över att fått rätt. De har utnyttjat folk och hyrt ut dyra lägenheter. Jag ska använda pengarna till att betala hyran, säger han.

Läs ocksåSkattepengar går till olagliga hyror

Salomon Mutti, Centorias ombud, vill inte kommentera beslutet i nuläget.
– Jag ska prata med klienten om vi ska överklaga eller inte.

Det är inte första gången som Centoria har tvingats betala tillbaka hyra. Hem & Hyra har tidigare skrivit om en annan hyresgäst som fick rätt mot bolaget och fick tillbaka 62 000 kronor.

Abbes Haguis hyra har betalats av socialtjänsten, men det är hans namn som står på kontraktet och bara han som kan kräva tillbaka en överhyra i hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåFatima fick tillbaka 62 000 kronor i överhyra

Anna Mattsson, avdelningschef på socialtjänsten i Skärholmens stadsdelsförvaltning, vill inte uttala sig i det specifika ärendet.

– Vad jag vet kan vi inte kräva återbetalning och vi bevakar inte våra klienter heller. Men när en person söker nytt försörjningsstöd så kontrollerar vi hur stora inkomster personen har och storleken på inkomsten påverkar hur mycket stöd de kan få, säger hon.

Läs också Hyresgäst kräver tillbaka 139 000 i överhyra D. Carnegie: "Det låter inte klokt" De fattigaste får betala 18 500 kr i Tensta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.