Annons

Hyresgäst fick sänkt hyra med 2000 kronor

Östra Göinge På ett år rör det sig om 24 000 kronor som hyresgästen tjänar på hyressänkningen. Men värden gav inte efter utan strid. Parterna fick göra upp i hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästen i Knislinge bor i en trea med trädgård på 74 kvadrat och betalade 7200 kronor i varmhyra i månaden. Han tyckte dock att det var för mycket och fick hjälp av Hyresgästföreningen som argumenterade för hans sak.

För att kunna ta beslut i frågan gjorde hyresnämnden en besiktning av lägenheten och konstaterade att det fanns nya fönster, en ny fläkt och en uppgraderad duschkabin samt tvättmaskin och torktumlare. Men i övrigt ansåg hyresnämnden att lägenheten var i mycket dåligt skick. Ytskikten var slitna, tapeterna var slitna och fulla med hål, snickerier var sönder, element och vitvaror var gamla. Hyresnämnden skriver i domslutet att det sammanfattande intrycket inte var bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden å sin sida påtalade att lägenheten hade nya fönster och ett nytt tak. Vad beträffar ytskikten hävdar värden att de var fina när hyresgästen flyttade in men att dessa har försämrats av nuvarande hyresgäst. Värden menar även att hyresgästen tagit sönder köksinredningen. Dessutom hävdar han att han som privat värd har högre räntekostnader jämfört med det kommunala bostadsbolaget Göingehem.

Annons

I domslutet skriver nämnden att hyresnivåerna i kommunen för liknande lägenheter är klart lägre än hyresgästens lägenhet. De poängterar att det inte räcker med att byta ut tak och fönster för att höja standarden och därmed berättiga en hyreshöjning. Hyresnämnden anser inte heller att räntekostnader är ett hållbart argument då det saknar betydelse för hyresnivån. Därför beslutar nämnden att den nya hyran ska vara 5200 kronor. Värden ska dessutom betala tillbaka mellanskillnaden på 2 000 kronor för decemberhyran samt räntekostnader.

Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt senast den 9 januari.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.