HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst i Kävlinge får sänkt hyra

Kävlinge Den 60-årige mannen i Kävlinge ansåg att hans hyra var för hög. Efter diskussioner i hyresnämnden sänks hans månadshyra med nästan 700 kronor.
När hyresgästen i Kävlinge jämförde sin hyra och standard med sina grannars ansåg han att boendet var för dyrt. Nu har han fått sin hyra sänkt.

Mannen i Kävlinge, som har bott i sin lägenhet i 13 år, ansåg att hans hyra var för hög. För en tvåa på 54 kvadratmeter i centrala Kävlinge betalade han 5920 kronor i månaden, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 1278 kronor.

För att komma till rätta med problemet vände han sig till Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyra för ersättningslägenhet var för hög

– Vid en jämförelse med andra kollektivt förhandlade hyror på orten så framkom att hyran i prövningslägenheten inte låg rätt till, detta med tanke på den ”standard” som var i lägenheten, säger Mujo Mujanovic, förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

I hyresnämnden ville 60-åringen att hans hyra skulle sänkas med 1087 kronor. Den privata värden ville inte gå med på kravet men meddelade att han kunde tänka sig en sänkning av hyran med 672 kronor, något som accepterades av hyresgästen. Den nya hyran är därmed baserad på det kvadratmeterpris som hyresvärden kom överens om med en annan hyresgäst i fastigheten tidigare i år.

Vad kan man som hyresgäst själv göra om man misstänker att hyran man betalar är för hög?

Läs också83-årigt par slängdes ur kön – bostadsbolag DO-anmäls

– Man ska absolut ta kontakt med oss på Hyresgästföreningen. Då har vi en möjlighet att gå genom situationen och en förhandlare har möjlighet att tillsammans med hyresgästen utreda om det finns fog för misstankarna och eventuellt öppna upp ett ärende för ändring av hyresvillkor, säger Mujo Mujanovic.

Läs också Hyresgästernas krav: Tolv miljoner i böter Gammal charm inte skäl nog till hög hyra Högsta domstolen: Hyresbeslut var grovt rättegångsfel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.