Annons

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Malmö En man betalade 10 500 kronor i månadshyra för en andrahandstvåa på Möllan i Malmö. Det var alldeles för mycket. Nu betalar förstahandshyresgästen tillbaka totalt 38 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

I ett år hyrde mannen lägenheten, en tvåa på 68 kvadratmeter, på Möllevången i Malmö. Varje månad betalade han 10 500 kronor till förstahandshyresgästen som i sin tur betalade den förhandlade hyran på 6 793 kronor till hyresvärden. Lägenheten hyrdes dessutom ut omöblerad.

Hyresgästen vände sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran men parterna har nu nått en förlikning, vilken innebär att andrahandshyresgästen får tillbaka en tredjedel av den totala hyran han har betalat under ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är glad för att vi har nått en bra förlikning. Man ska inte ta ut en överhyra. Det är fel och man utnyttjar de som har det sämre ställt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Hon befarar att många förstahandshyresgäster som inte känner till reglerna ser chansen att tjäna en hacka när de hyr ut sin lägenhet i andra hand.

– Många känner inte till hur hyrorna sätts utan tror att det är den överenskommelse man gör med andrahandshyresgästen som gäller. Men det är den förhandlade hyran som gäller enligt hyreslagen. Den regeln är tvingande för alla som hyr ut en lägenhet, säger Josephine Stensson.

Annons
Läs ocksåFår tillbaka ockerhyra efter tre år

 

Fakta: Så får du tillbaka överhyra

Om du misstänker att din andrahandshyra är för hög, hör med hyresvärden om hur mycket förstahandshyresgästen betalar i hyra. Vänd dig till hyresnämnden och ansök om återbetalning senast tre månader efter att du har flyttat ut.

Läs också Bostadsrättsförening tog ut ockerhyra Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.