HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Malmö En man betalade 10 500 kronor i månadshyra för en andrahandstvåa på Möllan i Malmö. Det var alldeles för mycket. Nu betalar förstahandshyresgästen tillbaka totalt 38 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

I ett år hyrde mannen lägenheten, en tvåa på 68 kvadratmeter, på Möllevången i Malmö. Varje månad betalade han 10 500 kronor till förstahandshyresgästen som i sin tur betalade den förhandlade hyran på 6 793 kronor till hyresvärden. Lägenheten hyrdes dessutom ut omöblerad.

Hyresgästen vände sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran men parterna har nu nått en förlikning, vilken innebär att andrahandshyresgästen får tillbaka en tredjedel av den totala hyran han har betalat under ett år.

Läs ocksåFår tillbaka ockerhyra efter tre år

– Jag är glad för att vi har nått en bra förlikning. Man ska inte ta ut en överhyra. Det är fel och man utnyttjar de som har det sämre ställt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Hon befarar att många förstahandshyresgäster som inte känner till reglerna ser chansen att tjäna en hacka när de hyr ut sin lägenhet i andra hand.

– Många känner inte till hur hyrorna sätts utan tror att det är den överenskommelse man gör med andrahandshyresgästen som gäller. Men det är den förhandlade hyran som gäller enligt hyreslagen. Den regeln är tvingande för alla som hyr ut en lägenhet, säger Josephine Stensson.

Annons
Läs ocksåBostadsrättsförening tog ut ockerhyra

 

Fakta: Så får du tillbaka överhyra

Om du misstänker att din andrahandshyra är för hög, hör med hyresvärden om hur mycket förstahandshyresgästen betalar i hyra. Vänd dig till hyresnämnden och ansök om återbetalning senast tre månader efter att du har flyttat ut.

Läs också Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000 Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor Jourhem blåste kvinnor – tog ut ockerhyra för påhittade tjänster och ”psykiskt stöd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.