Annons

Bostadsrättsförening tog ut ockerhyra

Göteborg En hyresgäst i Göteborg får sin hyra nästan halverad. Detta efter att hyresnämnden slagit fast att hyresvärden, en bostadsrättsförening, tagit ut oskälig hyra.

För en etta i bostadsrättsföreningens källare betalade hyresgästen 4 150 kronor i månaden, inklusive värme och el. Först bodde hyresgästen, en 36-årig kvinna, i andrahand. I höstas fick hon ett förstahandskontrakt och började i samma veva diskutera hyresnivån med bostadsrättsför-eningen.

Men de båda parterna kunde inte komma överens om hyran, och ärendet hamnade i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan pekar på att lägenheten – 27 kvadrat med ett litet pentry – har bristande ventilation, och att det saknas förråd. Vidare menar hon att det är svårt att laga mat och diska i lägenheten, och att det samlas vatten på golvet i duschen.

Annons

Bostadsrättsföreningen hävdar å sin sida att det är precis samma hyra som gällt tidigare, och att 36-åringen kände till förutsättningarna när hon skrev under kontraktet.

Men det är inte argument som hyresnämnden köper. I sitt beslut skriver nämnden att hyran inte är skälig om den är ”påtagligt högre än hyran för lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdigt”, och slår fast att en rimlig hyra för lägenheten istället är 2 200 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Den nya hyran gäller från 1 juni 2014. Förutom att hyran nu sänks kraftigt ska bostadsrättsföreningen också betala tillbaka den överhyra som hyresgästen betalat in sedan tidigare.

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.