HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsrättsförening tog ut ockerhyra

Göteborg En hyresgäst i Göteborg får sin hyra nästan halverad. Detta efter att hyresnämnden slagit fast att hyresvärden, en bostadsrättsförening, tagit ut oskälig hyra.

För en etta i bostadsrättsföreningens källare betalade hyresgästen 4 150 kronor i månaden, inklusive värme och el. Först bodde hyresgästen, en 36-årig kvinna, i andrahand. I höstas fick hon ett förstahandskontrakt och började i samma veva diskutera hyresnivån med bostadsrättsför-eningen.

Men de båda parterna kunde inte komma överens om hyran, och ärendet hamnade i hyresnämnden.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Kvinnan pekar på att lägenheten – 27 kvadrat med ett litet pentry – har bristande ventilation, och att det saknas förråd. Vidare menar hon att det är svårt att laga mat och diska i lägenheten, och att det samlas vatten på golvet i duschen.

Bostadsrättsföreningen hävdar å sin sida att det är precis samma hyra som gällt tidigare, och att 36-åringen kände till förutsättningarna när hon skrev under kontraktet.

Men det är inte argument som hyresnämnden köper. I sitt beslut skriver nämnden att hyran inte är skälig om den är ”påtagligt högre än hyran för lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdigt”, och slår fast att en rimlig hyra för lägenheten istället är 2 200 kronor i månaden.

Läs ocksåKräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000Hyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Den nya hyran gäller från 1 juni 2014. Förutom att hyran nu sänks kraftigt ska bostadsrättsföreningen också betala tillbaka den överhyra som hyresgästen betalat in sedan tidigare.

Läs också Kvinnans klagorop fick granne att flytta – nu vräks hon själv Levde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.