Annons

Hyresgäst kräver tillbaka 134 000 i överhyra

Stockholm Hyran för trean i Tensta var 6 340 kronor men värden tog ut 18 500 kronor i månaden. Nu kräver hyresgästen tillbaka 134 775 kronor i överhyra för trean. Men värden hävdar att hyresgästen inte betalat hyran alla månader.
Foto: Kenneth Samuelsson
Abbes Hagui kräver tillbaka 134 775 kronor i överhyra.

Hem & Hyra har tidigare avslöjat hur skattepengar går till ockerhyror när företag hyr ut lägenheter till utsatta människor där socialtjänsten betalar notan.

I centrum står det börsnoterade bostadsbolaget D. Carnegie som hyrde ut lägenheter till Pomeroll som sedan hyrde ut Centoria och Tatum Omsorg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Centoria och Tatum Omsorg hyrde i sin tur ut lägenheterna till socialtjänsten. Men efter påslag i alla led så hade hyran ökat från cirka 6 500 kronor till 18 500 kronor när socialatjänsten betalade notan.

Därefter har flera hyresgäster gått till hyresnämnden och krävt tillbaka överhyra och vunnit.

En av dem är Abbes Hagui som gick till hyresnämnden och krävde tillbaka 139 000 i överhyra. Och vann.

Läs ocksåSkattepengar går till olagliga hyror

Nyligen lämnade han in en ny ansökan där han kräver tillbaka 134 775 kronor i överhyra för perioden juni 2017 till juni 2018.
– Det är jättedåligt att de tar ut 18 500 för den lägenheten, säger han om trean Tensta som han nu tvingats flytta ifrån och bor med familjen på hotellhem.

Annons

Bakgrunden till kravet är att han sedan mars 2017 har hyrt en trea på 80 kvadratmeter på Lättingebacken i Tensta av företaget Tatum Omsorg. Enligt ansökan till hyresnämnden är den förhandlade hyran 6 340 kronor. Men Abbes Hagui har betalat 18 500 kronor. Efter att avdrag har gjorts för hushållsel och att lägenheten var möblerad så slutar det med ett krav på att företaget ska betala tillbaka 134 775 kronor till Abbes Hagui.

Abbes Haguis hyra har betalats av socialtjänsten, men det är hans namn som står på kontraktet och bara han som kan kräva tillbaka en överhyra i hyresnämnden.

Läs ocksåHyresgäst får tillbaka 139 000 i överhyra

Socialen betalar hyran men du får pengarna om du vinner, hur ser du på det?
– Det är jag som har kämpat för att få tillbaka pengarna, jag har inga pengar och ingen bostad till mig och min familj så jag tycker inte socialen ska ha pengarna.

Torbjörn Larsson från Hyresgästföreningen region Stockholm, företrädde Abbes Hagui när han vann förra gången i hyresnämnden.
– Jag tror det är goda chanser att vinna igen, säger han.

Daniel Tekle, vd på Tatum Omsorg, har inte fått information om att de krävs på 134 000 kronor.

Annons

– Men det låter märkligt att han kräver tillbaka pengar när han inte betalat hyran för 2018 och är uppsagd, säger han.

Abbes Hagui förklarar att han inte har betalat hyran på tre månader eftersom värden inte velat skicka någon hyresavi.

– Jag har sagt till Tatum varje månad att de måste skicka en räkning för hyran men de säger att jag bor olagligt och vägrar skicka en hyresavi, säger han.

Läs också Jourhem blåste kvinnor – tog ut ockerhyra för påhittade tjänster och ”psykiskt stöd” Alingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadestånd Felipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.