Annons

Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol

Stockholm Hon höll på att packa upp flyttlådor i den nya lägenheten när grannen ringde på dörren. Grannen visade upp en pistol och bad henne sluta ”klampa runt och störa”. Det slutade med att grannen blev polisanmäld och uppsagd. Efter beslut i hovrätten tvingas mannen flytta från sin lägenhet där han bott i 31 år.
Foto: Pixabay
En man blev uppsagd efter att en kvinnlig granne vittnat om att han hotat henne med pistol.

Det var sommaren 2021 och den kvinnliga hyresgästen höll på att packa upp de sista flyttlådorna i den nya lägenheten i Hägersten. Då knackar det på dörren och där och då utspelar sig ett drama som ska sluta med en polisanmälan och en uppsägning.

Exakt vad som hände den där kvällen förra sommaren är inte helt klarlagt. De båda huvudpersonernas versioner går delvis isär.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den nyinflyttade kvinnans version är att mannen knackar aggressivt på hennes dörr och när hon öppnar dörren säger han att hon stör och att hon måste vara tyst i lägenheten. Hon hävdar att hon ber om ursäkt men att mannen inte lyssnar utan har en aggressiv ton. Samtidigt drar mannen enligt kvinnan upp sin tröja och visade en pistol i byxlinningen och säger ”har mitt budskap nått fram” och ”nu borde du veta vad som är bäst för dig”, berättar kvinnan enligt handlingarna i hyresnämnden.

Kvinnan berättar att hon blev mycket rädd och ringde polisen som kom och grep mannen och upprättade en anmälan om grovt olaga hot och grovt vapenbrott. När hyresvärden, Stockholmshem,  fick reda på händelsen så svarade de med att säga upp mannen. Värden hävdar att mannen gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning i boendet.

Annons
Hyresgästen skulle skjuta prick hos en granne

Men mannen vägrade flytta och när uppsägningen hamnade i hyresnämnden så framträdde en delvis annan version av hur det hela gick till.

Enligt handlingarna i hyresnämnden är mannens version att han var berusad den aktuella kvällen, vilket han menar påverkade situationen. Han berättar att han var på väg till en granne för att skjuta prick med pilar på en darttavla med sin luftpistol och gick förbi kvinnan för att säga till henne att sluta störa. Enligt handlingarna i hyresnämnden berättar mannen att han störts tidigare av ljud från lägenheten och nu ville säga till igen. Han visste dock inte att den nya kvinnliga hyresgästen hade flyttat in i lägenheten.

”Allt är ett missförstånd”

Mannen hävdar att han inte alls har hotat kvinnan med pistolen utan menar att jackan måste ha åkt upp så att pistolen syntes utan att det var meningen. Han hävdar också att han trodde att lägenheten var en försökslägenhet som man kan bli vräkt från om man stör.
Utifrån det hävdar han att han har sagt att ”du borde veta vad som är bäst för dig” och inte klampa så mycket i golvet på nätterna.
”Hela denna historia är ett missförstånd”, hävdar mannen som bott i lägenheten sedan 1991 och bestrider uppsägningen.

Men hyresnämnden gick på hyresvärdens linje att mannen ska flytta. Hyresnämnden lyfter fram att till och med polisen uppfattade pistolen som en skarpladdad pistol eftersom de gjorde en anmälan om grovt vapenbrott. Det var därför inte konstigt att den kvinnliga hyresgästen uppfattade det som ett allvarligt hot om våld. Mannen har därför orsakat en särskilt allvarligt störning i boendet och ska sägas upp.

Annons
Läs ocksåBarn skulle slänga sopor – hittade skarpladdad pistol

När mannen överklagade till hovrätten så gick även de nyligen på hyresvärdens linje att mannen ska sägas upp och tvingas flytta senast 1 juli 2022.

Förundersökningen om grovt vapenbrott har lagts ner sedan det uppdagades att det inte var ett riktigt vapen. Men däremot kvarstår misstanken om grovt olaga hot.

Läs också "Min granne provsköt pistol från balkongen" Familj fick bo kvar i fem år – trots anmält pistolhot Hotade sina grannar med pistol Hotade sina grannar med pistol - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.