HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst sägs upp efter Facebookinlägg

Helsingborg Hyresvärden upptäckte att deras lägenhet annonserades ut på Facebook – av en andrahandshyresgäst. Nu är kontraktsinnehavaren uppsagd och fallet prövas av hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg/Hyresnämnden

Enligt inlägget som postades i en lokal Facebookgrupp fanns en lägenhet på 34 kvadratmeter att hyra tills vidare för 5 000 kronor i månaden. Adressen var specificerad, ett bostadsområde utanför centrala Helsingborg. Inlägget visade också bilder utifrån gatan.

Hyresvärden, en större privat, insåg att det var deras lägenhet. De kollade upp vem som var skriven på adressen och upptäckte att det var två personer och ingen av dem var kontraktsinnehavaren. Enligt värden var det alltså en otillåten andrahandshyresgäst som stod bakom annonsen och ville hyra ut lägenheten i tredje hand.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Nu riskerar kontraktsinnehavaren att åka ut. I juli sades han upp och värden har nu vänt sig till Hyresnämnden i Malmö för att få uppsägningen prövad.

Grunden är i första hand att hyresgästen otillåtet har hyrt ut lägenheten till personer som i sin tur otillåtet försöker hyra ut i tredje hand.

I andra hand hävdas att hyresgästen ”saknar behov av prövningslägenheten”. Enligt värden har grannar berättat att kontraktsinnehavaren inte bor på adressen.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

I tredje hand menar värden att omständigheterna är så pass allvarlig att i vilket fall ska kontraktet rivas då ”hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad av hyresavtalet skäligen inte bör förlängas”.

Hyresgästen har inte yttrat sig hos hyresnämnden. Ärendet är uppsatt till förhandling i början av november.

Ett liknande fall i Kristianstad ska prövas i slutet av september. Där riskerar också en hyresgäst att få kontraktet rivet efter ett inlägg på Facebook. Mer om det här: Kan förlora hyreskontraktet efter inlägg på Facebook

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak
Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.