Annons

Hyresgäst sägs upp efter Facebookinlägg

Helsingborg Hyresvärden upptäckte att deras lägenhet annonserades ut på Facebook – av en andrahandshyresgäst. Nu är kontraktsinnehavaren uppsagd och fallet prövas av hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg/Hyresnämnden

Enligt inlägget som postades i en lokal Facebookgrupp fanns en lägenhet på 34 kvadratmeter att hyra tills vidare för 5 000 kronor i månaden. Adressen var specificerad, ett bostadsområde utanför centrala Helsingborg. Inlägget visade också bilder utifrån gatan.

Hyresvärden, en större privat, insåg att det var deras lägenhet. De kollade upp vem som var skriven på adressen och upptäckte att det var två personer och ingen av dem var kontraktsinnehavaren. Enligt värden var det alltså en otillåten andrahandshyresgäst som stod bakom annonsen och ville hyra ut lägenheten i tredje hand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu riskerar kontraktsinnehavaren att åka ut. I juli sades han upp och värden har nu vänt sig till Hyresnämnden i Malmö för att få uppsägningen prövad.

Grunden är i första hand att hyresgästen otillåtet har hyrt ut lägenheten till personer som i sin tur otillåtet försöker hyra ut i tredje hand.

Annons

I andra hand hävdas att hyresgästen ”saknar behov av prövningslägenheten”. Enligt värden har grannar berättat att kontraktsinnehavaren inte bor på adressen.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

I tredje hand menar värden att omständigheterna är så pass allvarlig att i vilket fall ska kontraktet rivas då ”hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad av hyresavtalet skäligen inte bör förlängas”.

Hyresgästen har inte yttrat sig hos hyresnämnden. Ärendet är uppsatt till förhandling i början av november.

Annons

Ett liknande fall i Kristianstad ska prövas i slutet av september. Där riskerar också en hyresgäst att få kontraktet rivet efter ett inlägg på Facebook. Mer om det här: Kan förlora hyreskontraktet efter inlägg på Facebook

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.