HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst tvingas betala halv miljon i retroaktiv hyra

Stockholm Tio tusen kronor i höjd månadshyra och krav på över en halv miljon i retroaktiv hyra – Så blev resultatet för en av hyresgästerna på Urvädersgränd vid Mosebacke.
Urvädersgränd, Södermalm, Stockholm.

Men det kunde ha varit värre, trots att det är några av de högsta hyreshöjningarna som beslutats av hovrätten i centrala Stockholm, enligt Monicka Sparrman från hyresgästföreningen, hyresgästernas juridiska ombud. De hyresgäster som gick vidare och överklagade hyresnämndens beslut från februari 2014 slipper nämligen betala retroaktiv hyra för de två första åren.

– Vi yrkade på att tidpunkten för höjningen skulle skjutas fram och det blev en förändring på två år, säger Monicka Sparrman. Det blev även en positiv förändring vad avser upptrappningen av hyran under tre år.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Vad den ovanligt höga hyreshöjningen beror på förklaras delvis i hovrättens förtjusta redovisning över fastighetens läge. ”Vissa lägenheter har en svåröverträffad utsikt från vardagsrummet genom burspråket och i förekommande fall från sovrum och matsal med Slussen, Gamla Stan och vissa även med Saltsjön i blickfånget”. Och renoveringen, den är mycket väl genomförd i allt från IT-lösningar till materialval, står det att läsa i beslutet.

Arbetsplatser i serveringsgången, möblerbara hallar, öppen spis i matsalen är också detaljer som noteras. Några negativa punkter finns också. Kök, jungfrukammare och vissa sovrum är trånga. Men på det stora hela – trivsamt.

Men skillnaderna mellan lägenheterna är också så många att det anses vara omöjligt att hålla en normhyra. Några exempel i ren månadshyra ser därför ut så här:

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

1 rok, 39 kvm. Tidigare hyra: 3212 kronor. Nu: 8 000.

2 rok, 52 kvm. Tidigare hyra: 4136 kronor. Nu: 8650.

3 rok, 74 kvm. Tidigare hyra: 5584 kronor. Nu: 12800.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

5 rok, 118 kvm. Tidigare hyra: 8650 kronor. Nu: 18000.

Annons

Men trots att höjningen blev rekordhög (begärda hyror från värden var dessutom ännu något högre) har många av de boende valt att bo kvar under tiden och dessutom garderat sig genom att sätta av extra hyra under den sju år långa handläggningen.

– De har varit medvetna om att hyran kan hamna på denna nivå sedan länge, säger Monicka Sparrman.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.