Annons

Hyresgäst tvingas betala halv miljon i retroaktiv hyra

Stockholm Tio tusen kronor i höjd månadshyra och krav på över en halv miljon i retroaktiv hyra – Så blev resultatet för en av hyresgästerna på Urvädersgränd vid Mosebacke.
Urvädersgränd, Södermalm, Stockholm.

Men det kunde ha varit värre, trots att det är några av de högsta hyreshöjningarna som beslutats av hovrätten i centrala Stockholm, enligt Monicka Sparrman från hyresgästföreningen, hyresgästernas juridiska ombud. De hyresgäster som gick vidare och överklagade hyresnämndens beslut från februari 2014 slipper nämligen betala retroaktiv hyra för de två första åren.

– Vi yrkade på att tidpunkten för höjningen skulle skjutas fram och det blev en förändring på två år, säger Monicka Sparrman. Det blev även en positiv förändring vad avser upptrappningen av hyran under tre år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad den ovanligt höga hyreshöjningen beror på förklaras delvis i hovrättens förtjusta redovisning över fastighetens läge. ”Vissa lägenheter har en svåröverträffad utsikt från vardagsrummet genom burspråket och i förekommande fall från sovrum och matsal med Slussen, Gamla Stan och vissa även med Saltsjön i blickfånget”. Och renoveringen, den är mycket väl genomförd i allt från IT-lösningar till materialval, står det att läsa i beslutet.

Arbetsplatser i serveringsgången, möblerbara hallar, öppen spis i matsalen är också detaljer som noteras. Några negativa punkter finns också. Kök, jungfrukammare och vissa sovrum är trånga. Men på det stora hela – trivsamt.

Men skillnaderna mellan lägenheterna är också så många att det anses vara omöjligt att hålla en normhyra. Några exempel i ren månadshyra ser därför ut så här:

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

1 rok, 39 kvm. Tidigare hyra: 3212 kronor. Nu: 8 000.

2 rok, 52 kvm. Tidigare hyra: 4136 kronor. Nu: 8650.

3 rok, 74 kvm. Tidigare hyra: 5584 kronor. Nu: 12800.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

5 rok, 118 kvm. Tidigare hyra: 8650 kronor. Nu: 18000.

Annons

Men trots att höjningen blev rekordhög (begärda hyror från värden var dessutom ännu något högre) har många av de boende valt att bo kvar under tiden och dessutom garderat sig genom att sätta av extra hyra under den sju år långa handläggningen.

– De har varit medvetna om att hyran kan hamna på denna nivå sedan länge, säger Monicka Sparrman.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.