Annons

Hyresgäst uppsagd efter skilsmässa

Helsingborg ​När det unga paret skilde sig flyttade kvinnan från bostaden. Eftersom hyresvärden inte var beredd att hyra ut lägenheten i Påarp till enbart mannen sades även hans hyreskontrakt upp. Ärendet har blivit ett fall för hyresnämnden.

​I oktober 2008 undertecknade paret i 20-årsåldern hyreskontraktet för lägenheten i Påarp. En tid senare gifte de sig. Men äktenskapet blev inte långvarigt. I februari uppgav kvinnan att hon skulle flytta från bostaden och att hon därför ville säga upp hyreskontraktet.

Både mannen och kvinnan stod på kontraktet. Trots detta meddelade hyresvärden att han endast kunde tänka sig att fortsätta hyra ut bostaden till mannen om han lämnade en försäkran på att han ensam kunde betala hyran. Någon sådan lämnades aldrig in och hyresvärden valde därför att säga upp mannen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Eftersom 20-åringen inte har meddelat att han är villig att flytta från bostaden har ärendet blivit ett fall för hyresnämnden.

Annons

Enligt Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen Norra Skåne, har en hyresgäst rätt att bo kvar i sin lägenhet även efter en skilsmässa. Om bara en part står på kontraktet kan det bli frågan om bodelning eller överlåtelse av hyreskontrakt men står båda två på kontraktet blir det enklare än så.

─ Står båda på kontraktet är båda parter i fallet. Finns det inga inskrivna villkor i kontraktet som hindrar en person från att ensam bo kvar i hyresrätten kan inte hyresvärden kräva att hyresgästen flyttar, säger hon.

Annons
Läs ocksåTommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpetBilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.
Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.