HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vann strid om uppsägning – får bo kvar

Malmö En flerårig strid mellan hyresgästen Daniel Tobar Moraga i Malmö och hans hyresvärd är över. Hyresvärden ville slänga ut Daniel och hänvisade till försenade hyror. När hyresnämnden beslutade till hyresgästens fördel överklagade värden till Svea hovrätt, som nu sagt sitt.
Foto: Kristina Wahlgren
Daniel Tobar Moraga har sagts upp av sin hyresvärd två gånger. Nu får han bo kvar - det har Svea hovrätt slagit fast i en dom.

Som Hem & Hyra har berättat i flera artiklar har hyresgästen Daniel Tobar Moraga och hans hyresvärd en mångårig historik av olika konflikter. Hyresvärden har vid flera tillfällen försökt slänga ut Daniel och nyligen krävde värden en hyreshöjning med 150 procent. Hyresvärden förlorade hyresstriden i hyresnämnden men parallellt med det ärendet hade hyresvärden sagt upp Daniel från det gathus han bott i sedan slutet av 1990-talet.

Hyresvärden menade att Daniel Tobar Moraga betalat tre hyror för sent, slarvat med inbetalningarna av värme- och vattenräkningar och dessutom olovligen uppfört ett uterum och en förrådsbyggnad på tomten. I hyresnämnden fick värden inget gehör för sina krav utan Daniel Tobar Moraga fick bo kvar. Men hyresvärden gav sig inte utan överklagade till Svea hovrätt.

Läs ocksåHär tar värden Daniels cykel - fångas på film

För två veckor sedan var det förhandling i hovrätten och hyresvärden stod fast vid sina anklagelser om att hyresgästen slarvat med hyror och räkningar och dessutom olovligen uppfört byggnader på tomten. Daniel Tobar Moraga medgav hyresförseningarna. Det handlade om en hyra under 2017 och två hyror under 2016 som han betalat in för sent. Men räkningarna för vatten och avlopp menade hyresgästen berodde på att hyresvärden gett honom räkningarna för sent. Byggnaderna på tomten hävdade Daniel hade funnits där sedan han flyttade in, vilket vitsordades av hans vittne, som besökt honom ett otal gånger genom åren.

Hyresvärden fick inte rätt att höja Daniel Tobar Moragas hyra med 150 procent, som han ville. Nu har värden dessutom förlorat i Svea hovrätt och Daniel får bo kvar.

Svea hovrätt går på hyresgästens linje och avslår hyresvärdens överklagande. Svea hovrätt menar att hyresvärden misslyckats med att bevisa att Daniel Tobar Moraga verkligen fått alla räkningar i tid från hyresvärden. Att hyresgästen betalat tre hyror för sent är inte tillräckligt allvarligt för att han ska kastas ut och hyresvärden har inte heller kunnat bevisa att det verkligen inte stod några byggnader på tomten när hyresgästen flyttade in.

– Deras bedömning är i linje med vad vi sagt hela tiden och vad hyresnämnden också sagt. För hyresgästen är det naturligtvis en lättnad. Det är skönt att se att besittningsskyddet höll, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen, som företrätt Daniel Tobar Moraga.

Läs ocksåMalmövärden överklagade hyresnivån förgäves

Hyresvärden beklagar hovrättens bedömning.

– Det är inte så roligt, det är ett besvärligt läge för mig. Det är tragiskt att det blev så här, säger hyresvärden, som har för avsikt att sälja fastigheten.

– Det är bara besvär med det där huset ändå och jag har ingen glädje av det i alla fall. Så fort det kommer en hyfsad köpare säljer jag det, säger hyresvärden.

Läs ocksåSista ordet sagt om olovlig andrahandsuthyrning

 

Fakta: Så fungerar besittningsskyddet

Besittningsskydd innebär att en hyresgäst i regel har rätt till förlängning av sitt hy­resavtal. Är värden och hyresgästen inte ense om att avtalet ska upphöra, avgörs tvisten av hyresnämnden. Till dess tvisten avgjorts har hyresgästen rätt att bo kvar i lägenheten. Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.

Läs också Halländskt par får inte hyra komplementbostad Fastighetsvärd fick överfallslarm efter hot

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.