HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst i vattenskadad lägenhet förlorar kontrakt

Bjuv Hyresgästen i Bjuv renoverade på eget bevåg sin lägenhet efter en vattenskada. För att få värden att agera slutade han även att betala hyra. Nu har hyresnämnden sagt sitt. Hyresgästen måste flytta med omedelbar verkan.
Foto: Fredrik Rubin
På grund av att hyresgästen inte har betalt någon hyra på flera månader beslutar hyresnämnden att mannen måste flytta med omedelbar verkan.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen i Bjuv som på egen hand åtgärdade en vattenskada och blev uppsagd. Det var när mannen inte fick den hjälp som han ansåg sig vara i behov av som han bland annat rev en vägg i bostaden.

För att få värden att återställa lägenheten till ursprungligt skick samt att ersätta honom för de utgifter han haft slutade hyresgästen att betala sin hyra. Hyresvärden menar att något sådant krav från hyresgästen aldrig har tagits emot.

Läs ocksåRapporterade inte lägenhetsbrand - krävs på över halv miljon kronor

I sitt beslut uppger hyresnämnden att hyresgästen inte har kunnat presentera några bevis för sitt påstående om motkrav. Nämnden uppmärksammar också det faktum att hyresgästen inte har utnyttjat möjligheten att deponera hyran hos länsstyrelsen.

Att under nio månader låta bli att betala sin hyra innebär, enligt hyresnämnden, ett ”allvarligt åsidosättande av de förpliktelser som en hyresgäst har”. Hyresnämnden beslutar att hyresgästen måste lämna sin bostad med omedelbar verkan. Hyresgästen har valt att överklaga beslutet till Svea hovrätt. 

 

Läs också"Det regnade rakt in i barnens sovrum"
Fakta: Deponering av hyra

Om du hyr en bostad kan du i vissa fall deponera hela eller delar av hyran hos länsstyrelsen. Vid en deponering tar länsstyrelsen emot och förvarar pengar som du ska betala till hyresvärden.

Som hyresgäst har du möjlighet att deponera hyra om du bland annat anser att du har rätt till avdrag på hyran för att det finns brister i bostaden, för att du på egen bekostnad har rättat till brister i bostaden eller om du har ett ekomomiskt motkrav på din värd.

Fördelen med att deponera hyran hos länsstyrelsen jämfört med att bara låta bli att betala är att hyresvärden inte kan vräka dig för att du inte har betalat. Men deponerar du en för stor del av hyran, till exempel hela månadshyran när det bara är ett rum i en trerumslägenhet som inte är användbart, kan du bli uppsagd. Hyresvärden har också rätt att vräka dig om du deponerar pengarna efter hyrans förfallodag.

Källa: Länsstyrelen

Läs också Kronofogdens larm: Fler barn vräks SD och M:s förslag att sälja delar av Bjuvsbostäder skjuts upp SD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.