HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i andra hand betalar för hög hyra – fick tillbaka 1,1 miljoner

Stockholm Det lönar sig att kräva återbetalning om hyran varit för hög. Uthyrare i Stockholm fick betala tillbaka 1,1 miljoner kronor till sina andrahandshyresgäster förra året.
Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, hjälpte hyresgäster kräva tillbaka 1,1 miljoner kronor under 2018.
Foto: Ida Karlsson
Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, hjälpte hyresgäster kräva tillbaka 1,1 miljoner kronor under 2018.

– Beloppen stiger. Att betala dubbelt så mycket som skälig hyra är inte ovanligt, säger Torbjörn Larsson som är jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Det är allt vanligare med ockerhyror i andra hand. Som mest fick en hyresgäst tillbaka 221 000 kronor förra året. Han hade flyttat till Sverige efter att ha rekryterats utomlands och betalade över 18 000 kronor för mycket per månad.

Läs ocksåAlla som anmälde fick ockerhyra återbetald

– Många av de som vi kommer i kontakt med är unga människor eller personer från andra länder som inte vet vad som gäller.

Torbjörn Larsson förklarar att problemen är som värst i Stockholm – där bostadsbristen är störst.

– Många lever sitt liv i kappsäck och kartonger. Det har blivit svårare att få tag i en bostad i andra hand till en rimlig kostnad.

Läs ocksåArbetskraftsinvandrare luras betala ockerhyra

De som klagar på hyresnivån har ofta talat med en granne och har då förstått att de betalar för mycket.

– Vi vinner nästan alltid. Det kanske inte blir det vi begärt från början, men de allra flesta får tillbaka hyran, säger Torbjörn Larsson.

När en lägenhet hyrs ut omöblerad i andra hand är det inte möjligt att ta ut en högre hyra.

Läs ocksåEn av tio har blivit lurad vid uthyrning

– Finns det bara köksstolar och något rangligt bord kan förstahandshyresgästen inte lägga på något extra på hyran.

Få andrahandshyresgäster vänder sig till hyresnämnden trots att återbetalning av överhyra nästan är garanterad.

– En del orkar inte hålla på och bråka. Andra är livrädda. Och så finns det de som inte känner till sina rättigheter.

Fakta: Så får du tillbaka överhyra

Den som tvingas betala överhyra kan ta sitt fall till hyresnämnden.

Kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Är lägenheten möblerad tillåts ett schablontillägg på hyran i första hand på cirka 10 procent. Den som hyr ett rum i en lägenhet kan räkna ut vad hyran blir per kvadratmeter, för att bara betala för den yta som gäller rummet.

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflyttning. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalningar av hyror upp till ett år tillbaka i tiden om nämnden finner att hyran är oskälig.

Dokumentation är viktigt – skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton. Se till att ha kvar kvitton eller kontoutdrag, papper på när uthyrningen upphörde och på slutbesiktningen av lägenheten. Om det är möjligt – skaffa fram en kopia på en hyresavi för en motsvarande lägenhet som en granne hyr.

Till skillnad från hyresrätt är återbetalning av överhyra inte möjlig när det gäller andrahandsuthyrning av bostadsrätt.

Läs också Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Orimlig lösning? De slåss om att vinna tillbaka din överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.