HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster får 10,7 miljoner i återbäring

Stockholm Familjebostäder i Stockholm höjer hyran med i snitt två procent från årsskiftet. Men i juli får hyresgästerna återbäring, tack vare minskade kostnader för värme och vatten. Det är ett engångsbelopp som motsvarar 0,8 procent av årshyran.- I och med det har vi fått en bra överenskommelse, säger Petrus Jansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Familjebostäder är först ut med de nya hyrorna av de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm.
Återbäringen är på totalt 10,7 miljoner kronor, fördelat på de 22 600 hyresgästerna. I praktiken blir hyreshöjningen under nästa år därmed bara 1,2 procent i genomsnitt.

– Återbäringen är väldigt positiv. Familjebostäder har på olika sätt effektiviserat sin hantering av värme och vatten och det är bra att det nu ger resultat för hyresgästerna, tycker Petrus Jansson.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Familjebostäder hade begärt en höjning med 3,7 procent. Men den genomsnittliga höjningen blir nu 2,05 pro-cent. Höjningen varierar dock. Fastigheten Kastanjen i Midsommarkransen får faktiskt en sänkning med 2,5 procent.

– Det är nybyggda lägenheter där vi ansåg att bolaget satt för hög hyra, säger Petrus Jansson.

Bättre än genomsnittet klarar sig också exempelvis större delen av Rinkeby, som får en höjning med 1,26 procent.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

– Ja, men Rinkeby har haft relativt höga hyror ända sedan de stora ombyggnaderna gjordes under första hälften av 1990-talet, menar Petrus Jansson.

De högsta höjningarna inom Familjebostäder ligger på drygt tre procent.

– Det gäller fastigheter som i dag har en låg nivå jämfört med andra i området och jämfört med den standard de har. Vi försöker successivt få till en utjämning av hyrorna och rättvisare hyror. Därför gör vi små justeringar varje år, säger Petrus Jansson.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022

Så här slår överenskommelsen för den som får en genomsnittlig hyreshöjning och i dag har en hyra på 5 000 kronor:

Hyran höjs med 100 kronor (1 200 kronor för hela året).
Återbäring i juli 480 kronor.
Nettohöjning 720 kronor, vilket motsvarar 60 kronor i månaden.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.