Annons

Hyresgäster får betala mer för SVT

Nyheter Landets hyresgäster riskerar att få betala 20 kronor mer varje år än villaägare för att se SVT:s kanaler. Något som fått Hyresgästföreningen och andra organisationer att gå i taket.​

​Det handlar om den så kallade upphovsrättsersättningen, en ersättning som betalas ut till regissörer, skådespelare och andra upphovsmän för att vi tv-tittare ska kunna se programmen.

Annons
För att få lov att distribuera program till tittarna måste företagen betala en avgift till upphovsorganisationen Copyswede.
När det gäller sändningar via marknätet, satellit eller internet är det SVT som står för ersättningen. Men inte om programmen distribueras via kabel-tv.
Då är det i stället operatören, till exempel Com hem eller Telia, som får stå för ersättningen, en kostnad som i slutändan läggs på konsumenten.
 
Copyswede har lagt fram ett förslag som innebär en avgift på 1:55 kronor per månad och hushåll, 18:60 kronor om året. Förhandlingar med de stora operatörerna pågår och det slutliga priset kommer att gälla retroaktivt från och med 1 februari.
De flesta villaägare ser på tv via marknätet eller satellit, hyresgäster via kabel-tv. Något som gör att hyresgäster i högre grad riskerar att betala mer för sitt public service-tittande än de som bor i eget hus.
Barbro Engman är ordförande i Hyresgästföreningen och tycker att det är fel att hyresgästerna ska betala dubbelt till upphovsrättsmännen. Dels via tv-licensen, dels via avgiften till kabel-tv-bolaget.
– Att avgiften är låg i dag är ingen garanti för att den inte höjs senare, säger hon.
 
Mattias Åkerlind är vd för Copyswede:
– Det är vitt skilda saker. Den summa du betalar i tv-licens använder SVT till en mängd olika saker. Men inte för att bekosta kabel-tv-bolagens rätt att distribuera programmen, säger han.
– Det är alltså ingen som har betalat för kabel-tv-bolagens spridning och det är den avgiften vi nu förhandlar om, säger Mattias Åkerlind.
Anders Johansson arbetar med teknikfrågor på Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation. Eftersom kabeloperatörerna är tvungna att sända SVT:s kanaler enligt lag, tycker han att SVT även borde bekosta deras avgift till Copyswede.
Alternativt bör regeringen se över upphovsmännens rätt till ersättning vid vidaresändning, tycker Anders Johansson.
– Det bör vara lika villkor för alla konsumenter, säger han.
 
 

Annons
Fakta: Snart släcks den sista glödlampan

Fakta: CopyswedeCopyswede är en ekonomisk förening som ägs av sina fjorton medlemsorganisationer, däribland Svenska Musikerförbundet, Svenska Journalistförbundet och Teaterförbundet.

Läs också Guide till hemförsäkringar Fortfarande svart i rutan trots nämndbeslut Hon vann fajt om tv-kanaler Nu kommer Kanal 5 tillbaka i tv-rutan Många hyresgäster riskerar svart i rutan Fortfarande oklara extrakostnader för kabelnedsläckning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.