Annons

Hyresgäster gjorde tidsresa i Motala

Motala Hur var det egentligen att bo i Motala för några decennier sedan och hur har staden förändrats? På Ekön gavs svar i form av både ord och bild i går kväll.
Foto: Jenny Knutsson
,

Ackompanjerat av Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan” dyker den ena bilden efter den andra upp på vita duken framför hyresgästerna som samlats i källarlokalen på Styvingevägen i Motala. Rolf Magnuson och Åke Lindberg är inbjudna för att visa sin bildsamling bestående av vykort och fotografier, egna och andras, från Motala. Gamla och nyare bilder varvas, så att publiken kan följa med i hur bebyggelse och miljöer förändrats.

Då och då kastar Rolf Magnuson ut en fråga:

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Känner ni igen det här huset? Kommer ni ihåg vilken verksamhet som höll till här?

Oftast kan åtminstone någon i publiken svaret. Ibland levereras det i kör. Bildvisningen illustrerar den rivningsvåg som drabbade Motala i mitten av 1900-talet.

– Här har vi Gamla stan. Innan höghusen byggdes var det en blandning mellan idyll och kåkstad, berättar Rolf Magnuson.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

I dag är Gamla stan ett av Motalas största bostadsområden. Det visas också bilder från området vi befinner oss i nu, Ekön. När det byggdes låg det i utkanten av Motala, omgivet av åkrar. Så är det inte längre.

– Jag känner igen nästan allt, men jag är ju född och uppvuxen i Motala, säger Iréne Hall, numera bosatt på just Ekön.

– När jag var liten bodde jag på Prinsgatan. En del hus där ser likadana ut fortfarande, men en del är rivna.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

Bildvisningen väcker många gamla minnen och är uppenbarligen uppskattad. Ett 40-tal personer har kommit till den lokala hyresgästföreningens arrangemang.

Annons

– Om det kommit tio till hade det varit fullt, för lokalen rymmer bara 50 personer, säger Kerstin Persson Thim som är med och arrangerar och fortsätter:

– Eftersom det blev så populärt kanske vi får köra en kväll till någon gång framöver, säger hon.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Birgittas ja räddade föreningen Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.