Annons

Hyresgäster har tröttnat på I & M Fastigheter

Åmål En tvättstuga som är ur funktion och en gård full av sopor. Det är några av problemen för hyresgästerna i I & M:s Fastigheter på Odengatan i Åmål.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , ,

Hyresgästerna som kontaktat Hem & Hyra vill vara anonyma. Skälet är att de är rädda för repressalier av sin hyresvärd.

– Vi vågar helt enkelt inte gå ut med namn och bild med tanke på hur uppläxad man blivit när man framfört kritik tidigare, säger en av dem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har hunnit gå fem år sedan Göteborgsbaserade I & M Fastigheter AB tog över de sex fastigheterna i kvarteret. Totalt rör det sig om ett 40-tal lägenheter, centralt i Åmål. De tre trähusen som ligger längs Odengatan är ljust gula. Gården består av gräsmattor, fruktträd och en risig lekplats.

– Jag har varit med om fem olika hyresvärdar under mina 17 år här, men så dåligt skött som det är nu har det aldrig varit, säger en av de boende.

Det mest alarmerande är enligt hyresgästerna tvättstugan. Den som finns i hus nummer sju och som ska betjäna 32 lägenheter har under flera månader varit ur funktion.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Istället för att laga maskinerna erbjuder de oss, mot ett hyrespåslag på 200 kronor i månaden, egna tvättmaskiner att ha i lägenheterna. Men det är det långt i från alla som vill ha, säger en av hyresgästerna.

Installationerna av tvättmaskiner i lägenheterna har dessutom, enligt hyresgästerna, lett till flera vattenskador. Orsaken är, enligt dem, att installationen gjorts av icke-fackmän samt att de gamla husens vattensystem inte klarar trycket från alla nya maskiner. Dessutom är den befintliga tvättstugan rent farlig. Strömmen står på till de trasiga maskinerna. Torktumlaren har förlorat sin skyddande plåt vilket gör att elkablar ligger blottade och fönstret till tvättstugan står på vid gavel.

Annons

Men tvättstugan är inte det enda problemet de boende på Odengatan. För en tid sedan hörde en granne i villorna intill husen av sig till kommunens miljöenhet. Orsaken var att sophanteringen utanför Odengatan 5, 7 och 9 inte fungerade. Att hushållsavfall som låg kringspritt inne på de fastigheternas gård blåste in på villaägarens tomt.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Det såg bedrövligt ut med överfulla sopkärl och kajor som kalasade och drog iväg med avfallet på gården, säger Kent Gustawsson, miljöinspektör, som var på plats.

Följden blev att hyresvärden lovade att informera sina hyresgäster om vikten av sortering och rätt hantering av soporna.

– Hjälper inte det kommer det ställas krav på ytterligare sopkärl på gården, säger Gustawsson.

Mina Shayesteh representerar fastighetsägaren och är den man ska vända sig till med frågor och klagomål. Hon menar att de trasiga maskinerna i tvättstugan beror på återkommande skadegörelse.

– Till slut såg vi ingen annan utväg än att sätta in tvättmaskiner i själva lägenheterna, säger hon.

I hyresgästernas kontrakt står det att de ska ha tillgång till gemensam tvättstuga. Det har de inte haft på flera månader. Hur ser du på det?

Annons

– Som sagt, vi ser ingen annan utväg än att sätta in enskilda tvättmaskiner.

Frågorna som rör bristfällig installation, den farliga tvättstugan, vattenskador samt sophantering vill Mina Shayesteh i dagsläget inte svara på. Istället erbjuder hon ett möte med Hem & Hyra nästa fredag.

– Jag är ledsen, men jag hinner inte svara på dina frågor förrän då, säger Shayesteh.

Flera av de boende är medlemmar i Hyregästföreningen och sedan den femte maj finns ett ärende kring Odengatan upprättat. Handläggare är Sune Pedersen.

– På grund av hög arbetsbelastning har jag inte hunnit ta tag i det här ärendet ännu. Men efter att ha sett Hem & Hyras bilder kommer jag nu att prioritera detta och kontakta såväl fastighetsägaren och miljöenheten på Åmåls kommun. Så här ska inga hyresgäster behöva ha det, säger han.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.