Annons

Hyresgäster i Gävle hjälpte branddrabbade

Dalarna Fem bilar och ett släp fullpackade med mat till människor och djur rullade från Gävle igår. Målet var Västmanland och de som evakuerats på grund av den stora skogsbranden.
Hyresgäster från Gävle reste i natt till Västmanland med bland annat djurmat till dem som drabbats av den stora skogsbranden. I dag ligger fokus på mat till brandmännen. Foto: CAROLA LEIJDING

Carola Leijding, hyresgäst i Gävle, var den som organiserade hjälpresan. Hon berättar om resan ned:

– Det var fruktansvärt! Det var så mycket rök runt Sala att det var som att köra igenom en tjock dimma. Trots att vi hela tiden satt i bilen och all ventilation var avstängd så luktade vi rök när vi  kom hem vid tretiden i natt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mycket av det Gävleborna hade med sig var djurmat som det råder brist på i området. Resten var bland annat huvudvärkstabletter, handdukar, mat, kläder och leksaker. Både företag och privatpersoner hade skänkt det som fraktades ned.

Annons

– Ett par av bilarna dirigerades till Heby och andra till lokaler utanför Västerås och där på mottagningsstället rådde ett lätt kaos. Nu gör de listor över vad som finns och vad som fattas. Fokus ligger nu på mat till brandmännen, lunchlådor fick vi höra.

Om Gävleborna ska åka ned till Västmanland igen har de ännu inte bestämt. Besked om behoven av hjälp kommer från länsstyrelsen och vidare via de Facebookgrupper som startats.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Tårarna rinner när jag läser om hur mycket folk ställer upp för varandra. Att alla hjälper alla är en enorm känsla! 1998 var det vi i Gävle som drabbades av snöstormen och då var känslan den samma; det mesta går att fixa om alla hjälps åt, säger Carola Leijding.

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.