Annons

Hyresgäster krävdes på pengar – nu backar hyresvärden

Gagnef Två kvinnor krävdes på tusentals kronor av samma privata hyresvärd i Gagnefs kommun. Efter förlikningar i Falu tingsrätt slipper hyresgästerna nu betala stora summor.
Hyresvärden hävdade att den ena hyresgästen förstört en tvättmaskin. Efter att Hyresgästföreningens jurister drivit fallet drog värden tillbaka kravet.

Det är Hyresgästföreningens juridiska enhet i region Mitt och region Aros-Gävle som har drivit ärendena.

Åsa Fagerström, processjurist på Hyresgästföreningens juridiska enhet i region Mitt och region Aros-Gävle.

– Det handlar om två medlemmar som har fått krav från hyresvärden i samband med att de har flyttat ut ur sina lägenheter, säger Åsa Fagerström, jurist på Hyresgästföreningen, som tillsammans med kollegan Carl Henrik Lindmark har företrätt hyresgästerna.

Den ena hyresgästen krävdes på 8500 kronor för undermålig städning och ommålning med anledning av att hon enligt hyresvärden skulle ha rökt inomhus. Kravet mot den andra hyresgästen handlade om 1325 kronor för en tvättmaskin, som hyresvärden påstod att kvinnan hade haft sönder genom att tvätta mattor i den, vilket hon själv nekat till. Genom de två förlikningarna har hyresvärden helt dragit tillbaka kravet om tvättmaskinen, medan den andra hyresgästen ska betala 2500 kronor, i stället för 8500 kronor.

Annons

– Det här betyder mycket för båda hyresgästerna. Jag anser att hyresvärden inte har kunnat styrka att det var hyresgästen som hade haft sönder tvättmaskinen. Den kan ha gått sönder av slitage, ålder eller tekniska fel. När det gäller flyttstädningen har hyresvärden inga protokoll över hur det såg ut vid inflyttning respektive utflyttning. Vi har inte heller fått se några fakturor på de kostnader hyresvärden hävdar att han har haft, säger Åsa Fagerström.

I båda fallen får Hyresgästföreningen och hyresvärden betala sina egna rättegångskostnader.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.