HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster lyckades pressa ned höjningen

Kronoberg En privat hyresvärd i Växjö ville höja hyran med över tusen kronor för två av sina lägenheter. Men hyresgästerna tog strid. Efter beslut av hyresnämnden får hyresvärden höja hyrorna med 171 kronor respektive 195 kronor.
Foto: Annika Wallsson
Hyresvärden ville höja hyran med över tusen kronor. Då vände sig de två hyresgästerna till Hyresgästföreningen Sydost och fick hjälp att driva fallet i hyresnämnden. Efter beslut där får hyresgästerna en höjning på 171 kronor respektive 195 kronor från april i år.

Den ena lägenheten är på 33 kvadratmeter. Den andra är på 57,5 kvadratmeter. När hyresvärden aviserade om en hyreshöjning på drygt tusen kronor från första januari i år, vände sig de två hyresgästerna till Hyresgästföreningen Sydost för att ta kamp mot höjningen.

Fastigheten är ett hus med sex lägenheter, byggt på 1930-talet i Växjö, och hyresvärden har ägt huset i ungefär tio år. Senast hyran förhandlades var 2015.

Läs ocksåDe löser hyrestvister snabbast

När parterna möttes i hyresnämnden framkom att hyresvärden ända sedan hon blev ägare till huset tyckt att hyrorna i fastigheten är för låga. Hon har därtill dränerat byggnaden, byggt om balkonger och farstu. Samt dragit in fiber och installerat kodlås till ytterdörren under sin tid som fastighetsägare. Hon berättade i nämnden att det är stor efterfrågan på lägenheter och det skulle inte vara något problem att hyra ut lägenheterna med den begärda högre hyran.

Hyresgästerna ansåg i nämnden att även om de tycker att nuvarande hyra är skälig så kan de, utifrån att bruksvärdet på orten höjts, acceptera en höjning på 135 kronor, respektive 170 kronor.

Sedan Hyresnämnden i Jönköping besiktat både prövningslägenheterna och de jämförelselägenheter som tagits fram har de kommit till ett beslut där de fastställer en ny hyra.

Läs ocksåDe vinner hyrestvist – igen

Månadshyran för lägenheten på 33 kvadratmeter fastställs till 3 478 kronor i månaden. Här ville hyresvärden att hyran skulle vara 4 500 kronor i månaden. Hyran för lägenheten på 57,5 kvadratmeter fastställs till 4 695 kronor, i stället för de 5 500 kronor som hyresvärden ville ha.

”Ingen höjning av bruksvärdet har skett sedan 2011 när hyran senast fastställdes av hyresnämnden. Hyresnämnden anser dock, med beaktande av att ingen höjning har skett sedan 2015, att en viss höjning bör ske för att matcha förändring av bruksvärdet på orten, ” skriver nämnden i sitt beslut.

Den nya hyran börjar gälla första april. Det kan dock komma att skjutas fram för hyresvärden har överklagat till hovrätten.

Läs ocksåDiger hyrestvist i Kalmar riskerar ta flera år att lösa
Läs också Kolla din "Attefallshyra" - okända regeln kan sänka den Han tog den "omöjliga" hyresstriden – och vann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.