Annons

Hyresgäster möter politiker om försäljningsplanerna

Uppsala Kommunens planer på att sälja ett stort antal fastigheter har mötts av kritik och protester. Under tisdagskvällen ordnar Hyresgästföreningen ett dialogmöte i Gottsunda mellan boende och politiker.
Foto: Johan Alp/Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen bjuder in till möte med politiker i Gottsunda. "Vi möter alltid oro bland medlemmarna när utförsäljningar är på gång", säger kommunikationsstrateg Petra Olofsson.

Uppsala kommun planerar att sälja 300 av UKFAB:s lägenheter i Gottsunda och Storvreta, och många hyresgäster är oroliga för framtiden. Under tisdagskvällen anordnar Hyresgästföreningen ett möte mellan Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg, (V), som reserverat sig mot beslutet.

Varför bjuder Hyresgästföreningen in till möte, kommunikationsstrateg Petra Olofsson?
–I samband med att kommunen gick ut med att man ska sälja 300 lägenheter tycker vi att de boendes röst ska få komma fram mer. Vi möter alltid oro bland medlemmarna när utförsäljningar är på gång. Nu ville vi snabbt ordna ett möte innan det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige den 29 april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur tror ni att uppslutningen blir?

– Det är svårt att säga. Vi har skickat mejl till medlemmarna som bor i Gottsunda och Storvreta, skrivit om det på Facebook och så har våra lokalt aktiva i Gottsunda lagt inbjudningar i hyresgästernas brevlådor i helgen.

Vilka är Hyresgästföreningens argument emot utförsäljning av allmännyttan?

– Kommunen står för ett långsiktigt, ansvarstagande ägande. När en kommun säljer till privata ägare brukar det ofta finnas fina garantier om hur det ska bli. Men ofta blir underhållet eftersatt, det blir otryggt för hyresgästerna, och ofta säljer ägaren snabbt vidare. Eller så totalrenoverar den nya ägaren lägenheterna med höga hyror som följd.

Mötet äger rum på Kulturpunkten i Gottsunda centrum klockan 18-20.

Annons
Läs ocksåGottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

 

 

 

Läs ocksåEfter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”Porträtt på Emil Jansson i beige mössa och svart jacka. I bakgrunden en park med fotbollsmål och fläckvis snö och is i gräset. Uppsalahems hyresyrkande är historiskt högt i år.

 

Annons

 

 

Fakta: Säljplanerna

Uppsala kommun vill bland annat sälja Gottsunda centrum, Storvreta centrum, UKFAB:s lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen samt ett tiotal lägenheter i Storvreta centrum.

Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.