HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster möter politiker om försäljningsplanerna

Uppsala Kommunens planer på att sälja ett stort antal fastigheter har mötts av kritik och protester. Under tisdagskvällen ordnar Hyresgästföreningen ett dialogmöte i Gottsunda mellan boende och politiker.
Foto: Johan Alp/Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen bjuder in till möte med politiker i Gottsunda. "Vi möter alltid oro bland medlemmarna när utförsäljningar är på gång", säger kommunikationsstrateg Petra Olofsson.

Uppsala kommun planerar att sälja 300 av UKFAB:s lägenheter i Gottsunda och Storvreta, och många hyresgäster är oroliga för framtiden. Under tisdagskvällen anordnar Hyresgästföreningen ett möte mellan Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg, (V), som reserverat sig mot beslutet.

Varför bjuder Hyresgästföreningen in till möte, kommunikationsstrateg Petra Olofsson?
–I samband med att kommunen gick ut med att man ska sälja 300 lägenheter tycker vi att de boendes röst ska få komma fram mer. Vi möter alltid oro bland medlemmarna när utförsäljningar är på gång. Nu ville vi snabbt ordna ett möte innan det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige den 29 april.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

Hur tror ni att uppslutningen blir?

– Det är svårt att säga. Vi har skickat mejl till medlemmarna som bor i Gottsunda och Storvreta, skrivit om det på Facebook och så har våra lokalt aktiva i Gottsunda lagt inbjudningar i hyresgästernas brevlådor i helgen.

Vilka är Hyresgästföreningens argument emot utförsäljning av allmännyttan?

– Kommunen står för ett långsiktigt, ansvarstagande ägande. När en kommun säljer till privata ägare brukar det ofta finnas fina garantier om hur det ska bli. Men ofta blir underhållet eftersatt, det blir otryggt för hyresgästerna, och ofta säljer ägaren snabbt vidare. Eller så totalrenoverar den nya ägaren lägenheterna med höga hyror som följd.

Mötet äger rum på Kulturpunkten i Gottsunda centrum klockan 18-20.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

 

 

 

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

 

 

 

Fakta: Säljplanerna

Uppsala kommun vill bland annat sälja Gottsunda centrum, Storvreta centrum, UKFAB:s lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen samt ett tiotal lägenheter i Storvreta centrum.

Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.