HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster protesterar: 700 namn ska stoppa byggplaner

Malmö Hundratals lägenheter ska byggas på gårdar och grönytor i miljonprogrammet Bellevuegården i Malmö. Nu tar de boende strid mot planerna. "Det kommer att bli förödande för området", säger Carl Mikael Bengtsson.
Foto: Anders Paulsson
Carl Mikael Bengtsson, Siv Sigurdardottir och Boris Mivsky vill inte att hyresvärden MKB bygger fler lägenheter på Bellevuegården.

Mellan Bellevuegårdens gulteglade flerfamiljshus ligger idag stora grönytor och grill- och lekplatser. Precis här planeras en omfattande nybyggnation, till många hyresgästers förskräckelse. Det handlar om 260 nya lägenheter, 24 radhus och dessutom ytterligare 60 lägenheter när gavlarna på niovåningshusen byggs på med en extra våning.

Förtätning, kallar hyresvärden MKB det.
Förfulning, menar hyresgästerna, och känner sig överkörda.

Läs ocksåBesked från MKB – Bellevuegården i Malmö får övervakningskameror

– Det har varit planerat länge men det är inte förrän nyligen vi fått klart för oss hur jävligt det kommer att bli. De som bor på de nedre våningarna kommer inte att se solen, säger Carl Mikael Bengtsson.

Med de nya husen kommer området mer att likna stadsbebyggelse, vilket är precis vad hyresgästerna vänder sig mot.

– Hade jag velat bo i stan hade jag gjort det. Vi bor här för att kunna höra fågelkvitter. Vi har valt våra hemma efter vissa förutsättningar, vi vill inte att detta ändras, säger Rita Mivsky.

Läs ocksåObehagligt ljud fick bort knarklangarna i trapphuset

De är också oroliga för att otryggheten ska öka i takt med att området byggs ut. De berättar om hur det ser ut idag med inbrott, bilbränder och öppen drogförsäljning. Förra sommaren sköts en tjugoårig man ihjäl mitt på dagen på en av gatorna. När husen står färdiga och fler flyttar in befarar de att kriminaliteten ska växa ytterligare.

Carl Mikael Bengtsson, hyresgäst på Bellevuegården och motståndare till de omfattande byggplanerna i området.

– De kommer att bli enklare för de kriminella att röra sig här i området när det blir mer rörelse med folk. Kriminaliteten kommer i vågor och just nu är det lite bättre. Vi vill inte att det ska bli sämre igen, säger Rita Mivsky.

Men det behövs bostäder. Är det inte bra att det byggs mer?
– Jo, men att det behövs så mycket bostäder är politikernas fel och ansvar. Det är de som satt oss i det här, säger Carl Mikael Bengtsson.

Läs ocksåMalmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år - undantaget blev regel

Men var ska man bygga då?
– Det finns industriområden man kan bebygga. Hela Norra hamnen till exempel. Eller så får man bara konstatera: Malmö är fullt. Det finns inga jobb och inga bostäder. Folk får bo någon annanstans. Helsingborg, Hässleholm, Kiruna, säger Carl Mikael Bengtsson.

Hyresvärden MKB kommer under sommaren att arrangera flera informationsmöten i området. Och MKB menar tvärtom att nybyggnationen kommer att bidra till ökad trygghet i området.

– När fler personer bor i ett område blir området tryggare snarare än otryggt. De nya husen kommer att bidra till att fler personer rör sig i området under större del av dygnet – det är bra för tryggheten, säger Jenny Svärd, projektledare på MKB.

– Men vi har full förståelse för deras oro kring förtätningen. Jag tycker att vi har en bra dialog med de boende.

Enligt det nya förslaget till detaljplan ska hyresvärden få möjlighet att bygga ytterligare 260 lägenheter på Bellevuegården.

Kan ni inte bygga någon annanstans?
– Vi planerar att bygga på många ställen över hela Malmö och Bellevuegården är ett område som lämpar sig bra för förtätning. De planerade husen kommer att bidra till både nya trevliga lägenheter och trygga, bullerskyddade innergårdar. Gårdarna kommer att rustas upp och vi ser en möjlighet att tillföra nya mötesplatser i form av grillplatser, plats för lek och andra aktiviteter. Gårdsmiljöerna kommer vi att planeras tillsammans med de boende i området. Det kommer fortfarande att finnas stora grönytor och gårdsmiljöer kvar, säger Jenny Svärd.

Men hyresgästerna håller inte med. En omfattande namninsamling ska få MKB på andra tankar. Det hoppas hyresgästerna i alla fall.

Nära 700 namnunderskrifter ska lämnas över för att sätta stopp på den förändring av detaljplanen som krävs innan något byggföretag kan sätta spadarna i marken. De fem hyresgäster vi träffar den här dagen har gått trappa upp och trappa ner, knackat på alla dörrar och menar att de hittills inte träffat någon boende som är positiv till planerna på förändringen av området.

Vad gör ni om MKB och politiker inte lyssnar på er?
– Vi kommer att fortsätta att överklaga och hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, säger Carl Mikael Bengtsson.

Fakta: Första nybyggnationen sedan 1970-talet

Miljonprogramsområdet Bellevuegården delas i mitten av Lorensborgsvägen. Hyresvärd på ena sidan (allra längst till höger på bilden): Stena fastigheter. På andra sidan: kommunala MKB. På MKB-sidan (bilden) planeras en detaljplaneförändring som ger hyresvärden rätt att bygga 260 nya lägenheter fördelade på flerfamiljshus och radhus. Idag finns här 960 lägenheter.

Läs också Hyresgäst hotade bostadsbolagets vd – nu tvingas han lämna sin lägenhet Efter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.