Annons

Hyresgäster protesterar mot säljplaner

Sala På måndag samlas hyresgäster på Stora torget i Sala för att protestera mot Salabostäders planer på att sälja 450 lägenheter.

Salabostäders planer på att sälja lägenheterna blir troligen inte av. Men Hyresgästföreningen genomför ändå sin planerade protest på Stora torget klockan 17.

-Vi väljer att protestera och markera detta datum för frågan är fortfarande inte avgjord. Det ska röstas igenom under kommunfullmäktige samma dag den 15:e juni och vi vet att det finns en stor oro bland hyresgästerna kring detta. Att förvalta lägenheter innebär ett stort ansvar gentemot sina hyresgäster, både från Salabostäders styrelse och styrande kommunpolitiker i Sala, säger Mikael Dimgård, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För en tid sedan aviserade Salabostäder till kommunstyrelsen att de vill sälja 450 lägenheter. Motivet är att få loss pengar till att bygga nytt och renovera. Kommunstyrelsen avslog dock Salabostäders förfrågan.

Annons

Slutgiltigt beslut i frågan tas i kommunfullmäktige på måndag kväll.

Deltar i manifestationen gör även Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Annons
Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren
Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Hyresgäster protesterar mot säljplaner

Kungsbacka ​Moderaterna och kristdemokraterna kan tänka sig att sälja allmännyttiga Eksta Bostads AB till privatägda Deromegruppen. Men när frågan i veckan hamnade i kommunstyrelsen i Kungsbacka sade övriga partier nej. Samtidigt börjar nu hyresgästerna protestera mot en eventuell försäljning.

​”Rör inte Eksta!”

Annons
”Eksta är en väl fungerande hyresvärd!”
”Behåll Eksta för allas trivsel!”
”Vi är nöjda som vi har det, låt det fortsätta så!”
”Jag vet vad jag har men inte vad jag får!”
Så står det i några av de protestbrev som börjat dimpa ner på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.
Tidigare i veckan gick Hyresgästföreningen ut med information om den eventuella försäljningen till samtliga sina medlemmar som bor hos Eksta Bostads AB. Reaktionen från medlemmarna lät inte vänta på sig utan redan dagen därpå anlände de första svaren som samtliga var negativa till en försäljning.
–  Det här utspelet om att eventuellt sälja har skapat stor oro bland dem som bor hos och trivs med Eksta som hyresvärd.  Och att hyresgästerna överhuvudtaget inte tillfrågas om en utförsäljning av deras hem är naturligtvis mycket allvarligt, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen region västra Sverige, som i likhet med de protesterande medlemmarna är helt emot en försäljning.
– Eksta drivs enligt självkostnadsprincipen vilket skapar förutsättningar för ett bra boende till rimliga hyror. Dessutom kan hyresgäster och övriga medborgare påverka bostadsbolagets verksamhet eftersom det ägs och styrs av kommunen, fortsätter Lennart Sjöstedt.
Det var i början av februari som privatägda Deromegruppen, ett familjeföretag i trä- och fastighetsbranschen, aviserade sitt intresse för att köpa Eksta som har cirka 1 300 hyreslägenheter i Kungsbacka kommun.
Förfrågan hamnade först i kommunstyrelsens arbetsutskott, där de borgerliga ledamöterna beslöt att starta en utredning om för- och nackdelar med en försäljning. Socialdemokraternas representant däremot, som är helt emot en utförsäljning, reserverade sig mot det beslutet, men var vid det tillfället i minoritet.
Men när frågan veckan därefter kom upp i kommunstyrelsen gick det inte riktigt som kristdemokraterna och moderaterna hoppats.
I stället för en enig borgerlig allians valde folkpartiet och centern att ansluta sig till nejsidan och därmed blev det fyra partier, s, mp, fp och c som ställde sig bakom beslutet att ”Derome förvaltnings AB meddelas att kommunen inte är beredd att uppta förhandling avseende eventuell försäljning av Eksta Bostads AB”.
Än är dock sista ordet inte sagt. I stället blir det kommunfullmäktige i Kungsbacka som i nästa månad fattar det avgörande beslutet om Eksta ska förbli i kommunal ägo eller inte.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.