HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster tvingas gå med på nya soprutiner

Varberg Privatvärden i Varberg vill ta bort ett gemensamt soprum, ge hushållen egna kärl utomhus och låta dem betala för tömningen. En hyresgäst protesterade, men förgäves. Hyresnämnden ger värden rätt.

Redan 2002 skrev Hyresgästföreningen och privatvärden Larsbörs i Varberg ett avtal som slår fast att värden har för avsikt att låta hyresgästerna på Mejerivägen i Tofta stå för sophanteringskostnaden.

Först nu har saken ställts på sin spets. Larsbörs vill stänga soprummet, som utöver tunnor för matavfall och hushållssopor även har sortering för glas, tidningar, metall med mera.

Läs ocksåVarbergsvärd tvingas förhandla

I stället får hushållen egna kärl för sopor och matavfall ute på gården. Tömningen får de själva bekosta och sopsorteringen hänvisas till närliggande återvinningsstation.

En av hyresgästerna tog strid. Med hjälp av Hyresgästföreningen drev han frågan till hyresnämnden, med hopp om att kunna förbjuda Larsbörs att ändra soprutinen.

Den aktuella hyresgästens hyreskontrakt omfattas inte av klausulen från 2002. Sophanteringen ingår alltså i hyran och den förmånen vill han inte tvingas betala extra för.

Läs ocksåSlarv stoppade matsortering - nu görs ett nytt försök

I hyresnämnden gav Larsbörs flera skäl till varför ändringen skulle drivas igenom. Det främsta var att få bättre ordning och reda eftersom ”hyresgästerna slänger sina sopor hur som helst och vad som helst”.

Det har hänt att företaget som hämtar soporna vägrat att tömma kärlen på grund av felaktig sortering. Värden tror att hyresgästerna inte slänger saker utanför om kärlen placeras mer synligt.

Enligt hyresnämnden finns det inte något skäl att förbjuda Larsbörs att ändra sophanteringen. Nämnden avslår därför hyresgästens krav.

Läs ocksåTidig julklapp ger epa-ägare riskfri parkering

Frågan om ändrade hyresvillkor, det vill säga om sophämtningen ska ingå i hyran eller inte, har nämnden däremot inte tagit ställning till i det aktuella beslutet.

TIPS: Läs också Hem & Hyras artikel från mars 2019, om hyresnämndens beslut som ger Larsbörs hyresgäster rätt att ha kvar kollektiv hyresförhandling.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs också Farhiyo jobbar med hjärtat i Vivalla - skapar trygghet genom att störa Hon ser vad du slänger i soporna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.