Annons

Hyresgäster utbildas i brandskydd

Johanneshov Samtliga hem i Svenska Bostäders bestånd har nu fått en brandfilt. Och det har redan gett resultat. En köksbrand i Vällingby kvävdes innan den fick fäste i resten av lägenheten.
Foto: Roger Rosenlund
Barbro Hård, ordförande i lokala hyresgästföreningen Fyren, tänkte: Vi borde ha en brand utbildning. Och så blev det. Svenska Bostäder stöttar initiativet.

Det är vid spisen de startar som oftast, lägenhetsbränderna. Antalet har förvisso sjunkit markant de senaste åren. För 2017 räknade Svenska Bostäders säkerhetschef Bo Strömvall siffran till 14 lägenhetsbränder, vilket bara är en tredjedel mot åren innan. Och även om han inte kan säga riktigt säkert så tror han att det har att göra med det större fokus bolaget lagt på information hur man kan förebygga och klara bränder i hemmen.

– Jag vill tro att det är så, även om vi inte knäpper folk på näsan så har det gett resultat. 2017 var ett all time low, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Grunden i satsningen har varit brandfiltarna. Svenska Bostäder har köpt 31 000 stycken. Varje lägenhet är utrustad och varje hyresgäst som skriver på kontrakt får en brandfilt med tillhörande instruktion hur den ska användas. Nu växlar Svenska Bostäder upp kunskapsnivån ytterligare. Men initiativet kommer inte från centralt ägarhåll utan från en hyresgäst. Barbro Hård är ordförande i lokala hyresgästföreningen Fyran i Kärrtorp och efter ett samtal med sin make för några månader sedan kom hon på att initiera en riktig brandutbildning för boende i området.

Annons

– Vi satt i julas och tänkte, nu blir det mycket bränder. Vi skulle haft en utbildning. Jag läste nyligen om en 90-årig dam som drabbades av en brand och dog på kuppen. Nu ska vi få lära oss hur man gör med det här, säger hon och får jakande svar från damerna som denna dag besöker Barbros Hörna i samlingslokalen. I dag är det pyssel och fix, nästa gång de träffas är det brandutbildning och Barbro Hård ska se till att även andra lokala föreningar gör samma sak. Det är något Bo Strömvall gillar skarpt.

– Det blir bättre genomslagskraft om det kommer från hyresgästerna. Det är ett oerhört bra tillfälle om vi stöttar det, säger han.

Läs ocksåDärför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänderFamilj som sitter i soffan.

Och den där enstaka gången när brandfilten faktiskt har använts – det var i västerort. Branden kvävdes i tidigt skede och det sparade många kronor och stort besvär. En genomsnittlig lägenhetsbrand kostar 300 000 kronor i genomsnitt.

Annons

– På så sätt betalade den här brandfilten alla brandfiltar i hela Vällingby, säger Bo Strömvall.

Läs också Leylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand Han skapar utbildningar utifrån egna brister Tjejerna som vill få unga att skina Hyresgästföreningen ska förebygga våld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.