Annons

Hyresgäster vann hyrestvist i Kungsbacka

Kungsbacka ​Den privata fastighetsägaren i Kungsbacka ville höja hyran för två familjer i Onsala. För en av lägenheterna krävde bolaget 1 200 mer i månaden och för den andra närmare 600 kronor. Men hyresnämnden i Göteborg underkände värdens krav och beslöt i stället att hyrorna skulle vara oförändrade.

​Bolaget äger fem hus i Onsala med totalt 14 lägenheter. Enligt hyresvärden erbjuder lägenheterna ”ett unikt hyresboende i villabyggnader belägna i ett attraktivt egnahemsområde” och det var också ett av argumenten för hyreshöjningen. Ett annat var att den högre hyran motsvarar bruksvärdet på orten och därför är skälig.

Annons
 
Värden påpekade bland annat också att det finns en väl tilltagen trädgård till varje villa och att hushållsel och parkering för två bilar ingår i hyran.
 
Men två familjer vägrade gå med höjda hyror.  För den ena familjen som hyr en trea skulle höjningen innebära nästan 600 kronor mer i månadshyra.
 
Den andra familjen som hyr en dubbelt så stor lägenhet riskerade att få betala ytterligare 1 200 kronor i månaden, vilket skulle ge en hyra på över 14 000 kronor.
 
Båda familjerna, som fick hjälp av en av Hyresgästföreningens jurister, ansåg att den högre hyran inte var rimlig med tanke på att det finns en rad brister i lägenheterna. Brister som de säger sig ha anmält till hyresvärden men som inte åtgärdats.
 
 I en av lägenheterna handlar det bland annat om fönster som inte går att öppna, trasiga kökslådor, lös skafferidörr och löst dörrfoder kring altandörren.
 
Hyresgästerna pekade också på en rad andra brister. Elkostnaderna fördelas godtyckligt och inte utifrån förbrukning, trädgårdsskötsel och snöskottning ingår inte i hyresavtalet, det finns ingen sopsortering och inte heller kabel-tv eller bredband.
 
Dessutom uttryckte hyresgästerna missnöje med fastighetsförvaltningen. När de ringer värden blir de istället uppmanade att själva ta kontakt med externa hantverkare som hyresvärden anlitar.
 
Efter att ha besiktigat de två lägenheterna och en jämförbar lägenhet i kommunala Ekstas bestånd konstaterade hyresnämnden att det fanns ett antal brister i lägenheterna och att ”fastighetsförvaltningen framstår som något otillräcklig”. 
 
 Att de flesta vitvaror dessutom är av äldre modell, att golvvärmen regleras utanför lägenheterna och är svårjusterad och att den ena lägenheten har en invändig trappa av samma slag som brukar finnas i trappuppgångar ansåg nämnden ”får anses ha en negativ inverkan på bruksvärdet”.
 
Beslutet som var enhälligt innebär att hyran för de två lägenheterna förblir oförändrad. Hyresvärden har inte överklagat. 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.