HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Gävleborg Efter det stora regnovädret i Gävle uppmanar Gavlegårdarna sina hyresgäster att inte gå ner i vattenfyllda källare och förråd. I kontakt med elkablar riskerar vattnet att bli strömförande.
Foto: Gavlegårdarna
Gävle är hårt drabbat av översvämningar efter nattens skyfall.

Kommunala Gavlegårdarna med cirka 30 000 hyresgäster är Gävles största bostadsbolag.

– Vi är lika drabbade som resten av Gävle. Vissa områden och fastigheter mer än andra, säger bostadsbolagets kommunikationschef Erika Strandell.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Under onsdagen har Gavlegårdarnas växel ringts ner av oroliga hyresgäster. Inga personskador har dock rapporterats och ingen hyresgäst har behövts evakueras från sitt hem. På Gävle campus däremot fick hyresgästerna i ett privatägt studenthus evakueras under dagen efter att grunden hade gett vika.

Erika Strandell

– Vi har fullt upp med att säkra hyresgästernas hälsa. Skador på fastigheter och lösöre kommer i tredje hand. Vi måste också vänta tills vattenmängderna sjunkit undan, säger Erika Strandell.

Stadsdelen Hemsta i södra Gävle, där Gavlegårdarna har 231 lägenheter, är extra utsatt. Området ligger intill Hemlingby, det villaområde i Gävle som är värst drabbat av översvämningar efter nattens oväder.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Det handlar om översvämningar i källare och förråd. På ett ställe har marken gett vika utanför ett garage. Då måste vi sätta upp varningsskyltar, säger Erika Strandell.

Gavlegårdarna uppmanar sina hyresgäster att låta bli att gå ner i förråd och källare som fyllt med vatten.

– Det kan vara farligt ifall vattnet blir strömförande.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

Enligt Erika Strandell har översvämningar av den här omfattningen inte inträffat i Gävle på de senaste 20 åren. Men det finns personal på Gavlegårdarna som minns snöstormen i början på december 1998, när Gävle var insnöat i flera dagar. Snöstormen beskrevs som en av de värsta under 1900-talet. Bussar och tåg kunde inte gå och skolor och arbetsplatser tvingades hålla stängt.

– Om man tvingas välja så är snö att föredra, det här är värre, säger Erika Strandell.

 

 

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.