HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna är kritiska mot Kommunfastigheters försäljning

Eskilstuna De flesta av hyresgästerna i de hus Eskilstuna Kommunfastigheter planerar att sälja är emot försäljningen, enligt Hyresgästföreningen som har knackat dörr. Men alternativet hade varit att höja hyrorna kraftigt för alla hyresgäster, hävdar Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Kommunfastigheter har fattat beslut om att sälja några fastigheter.

– De flesta är oroliga för vad som ska hända, för de har bara fått en lapp i brevlådan om att deras hus ska säljas. Och folk är besvikna. Det är klart att de allra flesta vill ha kvar sitt kommunala bolag, säger Monica Andersson-Jensen, ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Kommunfastigheter.

Det var de förtroendevalda delegaterna i den stora förhandlingsdelegationen som gick runt och knackade på hos samtliga hyresgäster i de 92 lägenheterna.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

– Även om vi inte hade mer information om försäljningen tyckte folk att det var bra att vi kom för att lyssna på deras åsikter och för att visa att vi bryr oss, säger Monica Andersson-Jensen.

Kommunledningen säger att försäljningen handlar om att få in pengar till att bygga nya lägenheter. Är det inte det bra?
– De behöver ju inte sälja för att kunna bygga. De här husen är byggda på 60-talet och behöver stamrenoveras och visst kostar det pengar, men jag tycker att det är fel väg att gå att sälja dem, säger Monica Andersson-Jensen.

Annons

Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, förstår de hyresgäster som är oroliga och besvikna.

Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

– Det är väl en rimlig reaktion. Man vet ju vad man har men inte vad man får, säger han.

Varför väljer ni trots allt att ge Kommunfastigheter i uppdrag att sälja lägenhetshus?
– Det är bostadsbrist samtidigt som byggkostnaderna är höga och många fastigheter behöver nya stammar. Om vi inte ska sälja behöver hyrorna i stället höjas kraftigt för alla hyresgäster. Då är det bättre att sälja en väldigt liten del av beståndet. Vi behöver få in pengar, säger Jimmy Jansson.

Annons

Varför har bolaget hamnat i den ekonomiska situationen?
– Det handlar inte om att hamna i en situation, utan om vi ifall vi ska bygga nytt eller inte. Vi kan ju strunta i det och lämna det åt privata bolag, men vi tycker att allmännyttan ska bygga nytt. Det finns inte möjlighet att gå in med mer skattepengar i bolaget, för sådant är tydligt reglerat, säger han.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Kan det bli aktuellt med fler försäljningar i framtiden?
– Det är inte uteslutet. Vi har ingen plan på att göra någon massiv avyttring, vi vill att Kommunfastigheter ska ha ungefär lika många lägenheter som nu. Men för att öka det totala antalet hyresrätter i kommunen kan det bli aktuellt att sälja en mindre del. Det är inte så att vi tycker att det här är roligt eller att det är ideologiskt drivet, utan det handlar om att man inte både kan äta kakan och ha den kvar, säger Jimmy Jansson.

Fakta: Mer om den planerade försäljningen

Husen Eskilstuna kommunfastigheter vill sälja ligger på Läkargatan 1, 3 och 5–7 i Eskilstuna samt på Brogatan 20 i Torshälla. Totalt handlar det om 92 lägenheter.

Kommunfastigheters styrelse fattade beslut om försäljningen 4 april och väntar nu på klartecken från kommunfullmäktige.

De som bor i hus som säljs kommer att få möjlighet att omvandla sina boendepoäng till köpoäng hos Kommunfastigheter.

Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.