Annons

Hyresgästerna förlorade brandmålet i tingsrätten

Stockholm Familjen som fick sin lägenhet på Blåsutvägen 25 i Johanneshov, totalförstörd vid en brand har inte rätt att flytta tillbaka. Det visar tingsrättens dom på tisdagen.

Fastighetsägaren menade att familjen Laurén/Sundqvist förlorat sitt hyresavtal i och med den förödande branden i januari 2006. Men fastighetsägaren återställde lägenheten och lät i stället en ny familj flytta in hösten 2006.

Familjen Laurén/Sundqvist menar därmed att deras hyresavtal ska gälla.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men Södertörns tingsrätt håller inte med. Rätten hänvisar till hyreslagens paragraf 10 som säger att hyresavtalet förfaller om lägenheten blir totalförstörd och inte kan användas. Att fastighetsägaren återställde den saknar betydelse, anser tingsrätten.

Annons

Liknande och kanske jämförbara brand-mål på andra håll i landet har dock resulterat i andra domar.

– Vi kommer sannolikt att överklaga domen, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen och ombud för familjen Laurén/Sundqvist.

Annons
Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket
Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.