HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna förlorade brandmålet i tingsrätten

Stockholm Familjen som fick sin lägenhet på Blåsutvägen 25 i Johanneshov, totalförstörd vid en brand har inte rätt att flytta tillbaka. Det visar tingsrättens dom på tisdagen.

Fastighetsägaren menade att familjen Laurén/Sundqvist förlorat sitt hyresavtal i och med den förödande branden i januari 2006. Men fastighetsägaren återställde lägenheten och lät i stället en ny familj flytta in hösten 2006.

Familjen Laurén/Sundqvist menar därmed att deras hyresavtal ska gälla.

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

Men Södertörns tingsrätt håller inte med. Rätten hänvisar till hyreslagens paragraf 10 som säger att hyresavtalet förfaller om lägenheten blir totalförstörd och inte kan användas. Att fastighetsägaren återställde den saknar betydelse, anser tingsrätten.

Liknande och kanske jämförbara brand-mål på andra håll i landet har dock resulterat i andra domar.

– Vi kommer sannolikt att överklaga domen, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen och ombud för familjen Laurén/Sundqvist.

Läs ocksåGlömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor
Läs också Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Osäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.