Annons

Hyresgästerna förlorade brandmålet i tingsrätten

Stockholm Familjen som fick sin lägenhet på Blåsutvägen 25 i Johanneshov, totalförstörd vid en brand har inte rätt att flytta tillbaka. Det visar tingsrättens dom på tisdagen.

Fastighetsägaren menade att familjen Laurén/Sundqvist förlorat sitt hyresavtal i och med den förödande branden i januari 2006. Men fastighetsägaren återställde lägenheten och lät i stället en ny familj flytta in hösten 2006.

Familjen Laurén/Sundqvist menar därmed att deras hyresavtal ska gälla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Södertörns tingsrätt håller inte med. Rätten hänvisar till hyreslagens paragraf 10 som säger att hyresavtalet förfaller om lägenheten blir totalförstörd och inte kan användas. Att fastighetsägaren återställde den saknar betydelse, anser tingsrätten.

Annons

Liknande och kanske jämförbara brand-mål på andra håll i landet har dock resulterat i andra domar.

– Vi kommer sannolikt att överklaga domen, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen och ombud för familjen Laurén/Sundqvist.

Annons
Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.
Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.