Annons

Hyresgästerna förlorade i hovrätten

Lund ​Efter att Hyresgästföreningen godtagit hyreshöjningar på upp till 50 procent på Blekingevägen i Lund vände sig hyresgästerna själva till hyresnämnden i hopp om att stoppa höjningar. När de inte fick rätt i hyresnämnden överklagade de till Svea hovrätt som nu har avslagit överklagandet.

​Det var för ett år sedan som hyresgästerna på Blekingevägen fick beskedet att hyrorna skulle höjas med nära 50 procent. Skälet till höjningar var de omfattande renoveringar som fastighetsägaren Häglunds nu genomfört. Hyresgästföreningen godkände hyreshöjningarna efter förhandling men hyresgästerna protesterade och vände sig till hyresnämnden. 

Annons
Men trots att hyresgästerna tagit fram ett annat exempel på en jämförbar lägenhet som var betydligt billigare än de jämförbara lägenheter som hyresvärden tagit fram räckte inte det. Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut att hyrorna visserligen hamnat på en oförklarligt hög nivå jämfört med det jämförelseobjekt som hyresgästerna tagit fram, men att det samtidigt fanns betydande variationer av hyresnivåerna inom LKF, det kommunala bostadsbolaget. Och eftersom Hyresgästföreningen från början godkänt höjningen fick den nya hyran betraktas som skälig.
 
Hyresgästerna överklagade då till Svea hovrätt med hopp om att beslutet om hyreshöjningen skulle rivas upp. Men nu har högsta instans avslagit överklagandet vilket innebär att höjningen gäller.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Stopp i toan inte värdens fel: ”hyresgästen använder för mycket papper” Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.