Annons

Hyresgästerna förlorade i hovrätten

Lund ​Efter att Hyresgästföreningen godtagit hyreshöjningar på upp till 50 procent på Blekingevägen i Lund vände sig hyresgästerna själva till hyresnämnden i hopp om att stoppa höjningar. När de inte fick rätt i hyresnämnden överklagade de till Svea hovrätt som nu har avslagit överklagandet.

​Det var för ett år sedan som hyresgästerna på Blekingevägen fick beskedet att hyrorna skulle höjas med nära 50 procent. Skälet till höjningar var de omfattande renoveringar som fastighetsägaren Häglunds nu genomfört. Hyresgästföreningen godkände hyreshöjningarna efter förhandling men hyresgästerna protesterade och vände sig till hyresnämnden. 

Annons
Men trots att hyresgästerna tagit fram ett annat exempel på en jämförbar lägenhet som var betydligt billigare än de jämförbara lägenheter som hyresvärden tagit fram räckte inte det. Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut att hyrorna visserligen hamnat på en oförklarligt hög nivå jämfört med det jämförelseobjekt som hyresgästerna tagit fram, men att det samtidigt fanns betydande variationer av hyresnivåerna inom LKF, det kommunala bostadsbolaget. Och eftersom Hyresgästföreningen från början godkänt höjningen fick den nya hyran betraktas som skälig.
 
Hyresgästerna överklagade då till Svea hovrätt med hopp om att beslutet om hyreshöjningen skulle rivas upp. Men nu har högsta instans avslagit överklagandet vilket innebär att höjningen gäller.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.