Annons

Hyresgästerna hos Staffanstorpshus får dela på nästan en halv miljon kronor

Staffanstorp Deras slit gav lägre majhyra. I samband med ägarbytet betalar Staffanstorpshus ut alla de pengar som samlats i en pott sedan självförvaltningen infördes.
Foto: Andreas Brunner
Samling kring gräsklipparen. Grannarna Aina Wendt, Hans Mårtensson och Jan Nilsson får sig en pratstund ­under arbetet. Gemenskapen på Åkershus i Staffanstorp har vuxit sig stark med självförvaltningen.

Närmare en halv miljon kronor har hyresgästernas arbete sparat ihop. Nu betalas potten ut till alla hyresgäster, inte bara dem som deltagit i självförvaltningen. Upp mot tio kronor per månad man bott hos Staffanstorpshus får man tillbaka.

Hans Mårtensson, tidigare ordförande i den lokala hyresgästföreningen Åkershus var med att införa självförvaltningen 1997.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man lär känna folk på ett helt annat sätt, socialt har det inneburit ett lyft, förklarar han tjusningen.

I bostadsområdet Åkershus deltog ett tag var fjärde hyresgäst. Men i dag är intresset vikande.

Annons

– Det är svårt att få folk att ställa upp eftersom vi precis bytt ägare. KPA har visserligen lovat att ta över självförvaltningen men vi har inte fått något på pränt så det känns lite osäkert.

Läs ocksåUpprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.

Gräsklippning, snöröjning, städning – självförvaltning innebär att hyresgästerna sköter allt. Ersättning utgår per lägenhet och är i dag uppe i nästan 500 kronor i månaden.

Två timmars arbete i veckan krävs av dem som är med. Fast i början var det en tuff inlärningsperiod.

– Jag glömmer aldrig första gången jag skulle klippa gräset. 27 000 kvadratmeter! Tio timmar satt jag på gräsklipparen. Jag kunde inte gå dagen efter, säger Hans och skrattar.

Annons
Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Och så har hyresgästerna lärt sig ett och annat sedan starten.

– Vi gjorde en del dumheter. Första året gödslade vi gräset och fick klippa så det var otroligt. Det har vi aldrig gjort om.

Fakta: Självförvaltning

Ersättningen för självförvaltningen är skattefri och betalas ut som en reduktion av hyran till varje hushåll som deltar. Villkoret är att det ska vara öppet för alla boende att delta i självförvaltningen och att ersättningen som betalas ut bara motsvarar det man som hyresgäst annars skulle ha betalt för skötseln.

Läs också Höjd hyra efter slarv med trappstädningen Här är gänget som firar tio år som självförvaltare! Stora förtjänster- men få nappar på självförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.