Annons

Hyresgästerna på Blekingevägen överklagar chockhyra

Lund ​Hyresgästerna på Blekingevägen i Lund som drabbats av 50-procentiga hyreshöjningar överklagar den nya hyran i hovrätten.
– Vi ger inte upp. Jag vet att jag har rätt och att mina siffror är rätt, säger Hans Heander, hyresgäst på Blekingevägen.
 
Det var i våras som hyresgästerna fick beskedet att deras hyra skulle höjas med nästan 50 procent. Fastighetsägaren Häglunds byter stammar och passar samtidigt på att renovera kök och badrum. För en tvåa innebär det en hyreshöjning med 1 800 kronor till 5 682 kronor i månaden. 
 
Orimligt ansåg många och protesterade i hyresnämnden. Hyresgästerna hade tagit fram ett exempel på en betydligt billigare lägenhet inom LKF med samma standard och avstånd till centrum. På Murarvägen i Lund, kostar en tvåa endast  4  200 kronor i månaden.
 
Det räckte inte. I sitt beslut konstaterade nämnden att hyran på Blekingevägen visserligen hamnat på en oförklarligt hög nivå jämfört med denna lägenhet men att det finns betydande variationer inom det kommunala bolaget. Och eftersom Hyresgästföreningen godkänt höjningen får den nya hyran betraktas som skälig.  
 
Men Hans Heander och de andra hyresgästerna tänker inte ge upp.
                                                     
– Nu ska vi ta fram ett bredare jämförelsematerial som visar att vi har rätt. Vi vill att hovrätten ändrar hyrorna till 4 676 kronor för tvåorna och 4 100 kronor för ettorna, säger han.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden Hyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Peters hyra höjdes med 43 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.