Annons

Hyresgästers villkor i siffror och tabeller

Jönköping ​Falsk matematik missgynnar hyresgäster, menar Hyresgästföreningen som har tagit fram kalla fakta kring kommunerna i länen Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland och Gotland.

​I rapporten ”Bygga och bo i brytningstid” ges bland annat svar på hur hyresgäster bor, vad det kostar att bo och vilka skillnader det finns mellan boende i hyresrätt, bostadsrätt och villa. Därtill presenteras hur det ser ut i kommunerna, bland annat ålder på invånarna, arbetslöshet och flyttningsnetto.

Även de kommunala bostadsbolagen får lampan på sig och presenteras i nyckeltal för bland annat kostnader för outhyrda lägenheter, soliditet och bostadshyra.

Annons
Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.
Kartläggningen är inte nationell utan finns bara för region Sydost.
 
– Vi tyckte detta var värt att satsa på, det är ett bra verktyg för oss som arbetar bostadspolitiskt. Dessutom är det valår, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.
 
I rapporten konstateras att inkomstskillnaderna ökat mellan hyresgäster som grupp och villaägare samt att dagens skattepolitik missgynnar hyresrätten. Den som flyttar in i en nybyggd 100 kvadratmeter stor hyreslägenhet får exempelvis en månadskostnad som är nästan 3 000 kronor högre än om upplåtelseformen är bostadsrätt eller äganderätt.
 
– Det är mycket pengar på hyran. Man måste ha lika skattevillkor för alla upplåtelseformer, i dag är det fler skatter som belastar boendet i hyreshus, säger Björn Johansson.
 
Samtliga kommunfullmäktigeledamöter och alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningen Sydost, där de sex länen ingår, ska få ett exemplar av rapporten. Sedan ska Hyresgästföreningen kalla politiker och bostadsbolag till seminarier och frukostmöten för att diskutera den bild som framkommer när siffrorna står bredvid varandra.
 
Enligt Björn Johansson skiljer det sig inte nämnvärt mellan länen.
 
– Det ser rätt lika ut. Tillväxtorterna bygger nästan inte alls i förhållande till befolkningsutvecklingen och klarar heller inte av att bygga så att man har råd. Många hushåll är ensamboende och betalar hyran på en person. De har inte en chans att flytta in i det som byggs i dag eftersom produktionskostnaden är väldigt hög, säger Björn Johansson och fortsätter: 
 
– I mindre kommuner med ett stort överskott på lägenheter ser vi en stor andel som är över 65 år. De är framtidens hyresgäster men frågan är hur bostadsbolagen ska mäkta med att anpassa lägenheterna? Bolagen har inte råd.
 
I dag presenterades rapporten för Östergötland och Gotlands län. På tisdag nästa vecka presenteras övriga län. Kartläggningen redovisas i fyra olika foldrar; Östergötlands och Gotlands län i en, Jönköpings län för sig, Kalmar och Kronobergs län tillsammans samt en folder för Blekinge län.

Annons
Läs också Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.