Annons

Hyresgästföreningen begär sänkta hyror i Svenska Bostäder

Stockholm Sänkt hyra i Svenska Bostäder från 1 februari. Det kräver Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation gentemot Svenska Bostäder. (Uppdaterad)

En framställan om sänkta hyror, daterad den 23 oktober, har skickats till Svenska Bostäder.

– Det är ett väl motiverat yrkande. Delegationen är helt enig och det är ett starkt stöd i ryggen, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Argumenten för en hyressänkning är flera, enligt delegationen. Konsumentprisindex sjunker, med 0,4 procent under perioden september 2013 till september 2014 medan hyran i Svenska Bostäder stigit med i snitt 1,5 procent. Sedan 2011 har KPI bara ökat med 0,1 procent, medan hyrorna i Svenska Bostäder ökat med 7,5 procent. Samtidigt har Svenska Bostäder en hög soliditet, delar ut stora summor till staden och redovisar höga avskrivningar.

Hyresgästerna har det å andra sidan svårare. Hyran för en 67 kvadratmeters lägenhet i Svenska Bostäder är 6 400 kronor i genomsnitt. Det innebär för en medianhyresgäst att 30 procent av inkomsten går till hyran, resonerar delegationen i ett pressmeddelande. Värst är det för ensamstående pensionärer, som i snitt betalar över 40 procent av inkomsten i hyra.

Annons

– Det finns således starka skäl för och goda möjligheter till hyressänkning. Nu väntar vi med spänning på vem vi kommer att möta vid förhandlingsbordet. Förra årets förhandlingar blev förfärligt omständliga på grund av att Fastighetsägarna Stockholm företrädde bolaget, säger Yngve Sundblad.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Tidigare har förhandlingsdelegationerna i Solna yrkat sänkta hyror i Signalisten och för privata hyresvärdar. Fastighetsägarna i Stockholm, där Svenska Bostäder är medlemmar, vill höja hyran med 2,5 procent.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt"

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Elisabeth får tillbaka 27 000 – värden tog betalt två gånger för balkonginglasning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.