HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen kräver sänkt hyra i nytt Uppsalakvarter

Uppsala I slutet av förra året fick hyresgäster i kvarteret Åpromenaden i Uppsala rätt till kraftigt sänkta hyror i ett historiskt domstolsbeslut. Nu kan hyresgästerna i kvarteret Senapsfabriken stå på tur.
Foto: Petra Marandi Roos
Hyresgästföreningen arbetar för att hyresgästerna i kvarteret Senapsfabriken ska få sänkt hyra. Det nybyggda kvarteret ligger mellan Kungsgatan och järnvägen.

Det handlar om 454 lägenheter fördelade på elva trappuppgångar där hyresgästerna kan komma att få rätt till sänkt hyra. Precis som i kvarteret Åpromenaden är hyrorna i dag oförhandlade. Enligt Hyresgästföreningen ligger hyrorna i Senapsfabriken något högre än de gjorde i Åpromenaden innan sänkningarna.

I går, måndag, delade Hyresgästföreningen ut information till alla hyresgäster i kvarteret Senapsfabriken och fullmakter som medlemmar kan skriva under om de vill att Hyresgästföreningen ska föra deras talan och kräva lägre hyra. De som inte redan är medlemmar har erbjudits att bli det nu.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Det finns en påbörjad förhandling med hyresvärden Riksbyggen och det vore såklart bra om vi kunde hitta en lösning förhandlingsvägen för alla hyresgäster. Det skulle nog vara bäst för alla parter. Men ifall det skulle visa sig att det inte går har vi påbörjat arbetet med att samla in fullmakter för att parallellt kunna driva ärendet i hyresnämnden, säger Isabelle Melin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Att Hyresgästföreningen börjar samla in fullmakter trots att förhandlarna fortfarande hoppas på en förhandlingslösning beror på att de inte vill förlora tid. Man kan inte begära att få en hyressänkning retroaktivt, utan först från och med tre månader efter att man har vänt sig till hyresnämnden. Till hyresnämnden kan man vända sig först en månad efter att hyresgästen har skrivit till hyresvärden och begärt en hyressänkning. Att det blev så stora retroaktiva hyressänkningar för hyresgästerna i kvarteret Åpromenaden berodde på att själva rättsprocessen tog lång tid.

Annons

– Vi hoppas att vi kan hinna få iväg de första meddelandebreven till hyresvärden redan nu i februari. Om fler hyresgäster vill ansluta sig senare får vi skicka breven i flera omgångar, säger Isabelle Melin.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Kan det bli aktuellt att ni begär sänkt hyra i fler nybyggda områden i Uppsala?

– Absolut, längre fram. Det är en resursfråga hur mycket vi kan göra samtidigt.

Annons

Hyresgästerna på Sivia torg som blir av med sina hem i samband den planerade rivningen av kvarteret har erbjudits ersättningslägenheter bland annat i kvarteret Senapsfabriken, så vissa av dem kan alltså komma att beröras av en hyressänkning.

Läs ocksåKräver sänkta hyror i ytterligare tre UppsalakvarterKvarteret Hans och Greta, Kåbo, Uppsala
Fakta: Så går det till
  • Hyresgästföreningen kan försöka förhandla ner hyran för alla hyresgäster i kvarteret, oavsett om de är medlemmar i Hyresgästföreningen.
  • Ett annat alternativ om hyresvärden inte vill gå med på en hyressänkning och hyran är oförhandlad är att var och en av hyresgästerna begär att få sänkt hyra och vänder sig till hyresnämnden för att få frågan prövad. Hyresgäster i kvarteret Senapsfabriken som är medlemmar i Hyresgästföreningen kan välja att låta Hyresgästföreningens förhandlare och jurister driva frågan åt dem.
  • I ett första steg skickas ett brev till hyresvärden där hyresgästen begär sänkt hyra.
  • En månad efter att hyresvärden har fått brevet kan man vända sig till hyresnämnden för att få den begärda hyressänkningen prövad.
  • En eventuell hyressänkning kan som tidigast börja gälla tre månader från att man har vänt sig till hyresnämnden.
  • Det måste ha gått minst ett halvår efter att man har flyttat in innan man kan begära att få sin hyra sänkt.
Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Hundratals hyresgäster i Uppsala får kraftigt sänkta hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.