Annons

Hyresgästföreningen kräver sänkta hyror i Stockholmshem

Stockholm En enig förhandlingsdelegation beslutade i går kväll att begära sänkta hyror i Stockholmshem från den 1 februari. 25 000 hyresgäster berörs.

I förra veckan krävde Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation visavi Svenska Bostäder hyressänkning. Nu följer förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Stockholmshem efter. Skälen för yrkandena är liknande, men inte helt.

– Det är lite annorlunda. Framförallt saknar bolaget behov av hyreshöjning, den nya majorieten i stadshuset har inte samma avkastningskrav. Hyresgästernas inkomster höjs inte, samtidigt som vi har nollränta och deflation, säger Inga Allard, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Delegationen pekar också på att hyrorna ökat med 12,3 procent sedan 2009 medan konsumentprisindex bara ökat med 4,6 procent.

Annons

– De höga hyrorna drabbar främst kvinnor, de har den sämsta situationen. Ensamstående pensionärer i hyresrätt betalar i snitt över 40 procent av inkomsten i hyra, huvuddelen är kvinnor. Det tycker jag är viktigt föra fram, säger Inga Allard.

Annons
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.